31. tammikuuta 2008

Seuraamme omatuntoamme, siksi olemme!

(kuva kopioitu Australian E-journal of theology -artikkelista)

Heureka! Olemme osa omatuntotaloutta. Vihdoinkin joku on osannut pukea sanoiksi sen mitä Viidakkorumpukin on ja miksi se perustettiin. YK:n ihmisoikeuksien julistuksessakin jo sanotaan: Kaikki ihmisolennot syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä. Ei tosin kannata kääntää termiä englanniksi: Conscience .. öö...siis huijaustiede?

No, pakko lyhyesti siteerata myös Kauppalehden uusinta Optiota, josta löytyy aiheesta iso ja pirun hyvä juttu. Lehdessä omatuntotalous on määritelty seuraavasti: ”Omatuntotalous on vastavoima sairaan itsekkyyden ajalle, jossa voitontavoittelu on ainoa yritysten toimintaa ohjaava tekijä. Omatuntotaloudessa vastuullisuuden syventäminen on luonnollinen osa yrityksen ajattelua ja prosesseja. Vastuullisuus luo parhaimmillaan pohjan koko yrityksen olemassaololle.”

Ja lisää Michiganin yliopiston professori, W.Chan Kimiltä: ”Olemme tällä hetkellä tässä maailman tilassa siksi, että bisnesihmisillä on ollut vain terävää älyä. Tulevaisuus on niiden, jotka pystyvät yhdistämään terävän älyn hyvään sydämeen.”

Nyt kun on pystytty määrittämään syy, miksi useimmat meistä hyppäävät pois vanhoillisista ja kaiken tekijöistään imevistä yrityksistä, on vain levitettävä sanaa, ja odoteltava että asiakasyrityksetkin ottavat ohjetta onkeensa, ja meidän tyyliset pienemmät yritykset pärjäävät ja tukevat toisiaan sen odotusajan.

Pörssiyhtiön kurssin muutos (!) on toki vaikeampaa, muttei mahdotonta jos tahtoa ja sydäntä löytyy. Samaisessa lehdessä on kolme hyvää esimerkkiä suuryrityksistä, jotka ovat tajunneet tarpeeksi aikaisin muuttaa kurssiaan: Virgin, Mark&Spencer ja Toyota. Tässä taas päinvastainen esimerkki kotimaastamme. Go Lilius go.

Olemme kolmannen teollisen vallankumouksen ensimetreillä. Mahtavaa.

Jari, VIIDAKKORUMPU
”lievän omatuntotalouden alarajoilla”

28. tammikuuta 2008

”Father Al, oil’s been very good for me!”


Tuli mieleen että ei siitä ole kuin kymmenisen vuotta kun elimme ilman netin tuomaa reaalitietoa.

Ajatus kimposi synapseista kun katsoin tämän Sveitsin Davosissa pidetyn World Economic Forumin paneelin. Klik, ja saamme runsaan tunnin pituisen kiteytyksen maailmanlaajuisesta köyhyydestä sekä ilmastonmuutoksesta!

Kymmenen vuotta sitten odotimme teemuki kädessä puoli yhdeksän uutisia, josta kuulimme että SDP ja Keskusta ovat lähes tasoissa ottaen huomioon +-5 prosentin tilastoennustusvääristymän, tai että Libanonissa kuoli neljä ihmistä autopommin räjähdettyä. Leskisen Juicehan kertoi joskus haastattelussa, että hän luki mummolassaan yli 10 vuotta vanhoja sanomalehtiä mitkä hän löysi ullakolta. Toimivat kuulemma lähes täysin nykyajassakin.

Jos nyt haluaa oppia jotain, aivan mitä tahansa, siihen tarvitaan muutaman oikean sanan kirjoittaminen sekä pari klikkausta. Awesome, sanoisi Hollywoodilainen! Tulevaisuuden juju ilman muuta on oppia sekä tuottamaan että löytämään oikea tieto. Juuri siksi Google ja kumppanit ovat kulkemassa kohti aina tarkempaa paikallistasoa ja -tietoa. Saapa nähdä kuinka kauan kestää, ennen kuin meille lanseerataan ”omia sisäverkkoja” kiinteään kuukausihintaan?

Facebook + käyttäjän itsensä valitsemat www-tietokannat = iWWW.

Jari, VIIDAKKORUMPU

25. tammikuuta 2008

Arvaa minne?




Asiakas: Mainostoimisto Satumaa/ Ideapark
Työ: uuden Ideaparkin lanseeraus/ teaser
Projektin kesto: 24 tuntia

Saimme keskiviikkoiltapäivänä soiton että josko pystyisitte tekemään scramble-tyylisen, simppelin arvaustiiserin Ideaparkille....lanseeraus perjantaina! No, päätimme että vapaa-aika on yliarvostettua, joten sit´ tehtiin. Ja vaikka itse sanonkin, hyvä tuli: yksinkertainen ja tyylikäs.

Oletko vaan?

Moniko meistä tekee sitä mitä haluaisi tehdä? Moniko tietää mitä se edes on? Ja moniko niistä jotka tietää, tekee asian hyväksi jotakin?

Vaikeita asioita. Useimmat tarvitsevat joka kuukausi vain pakollisen määrän rahaa, jolla maksaa Corolla, asuntolaina ja ruoka. Elämä soljuu tuhansina tiistaipäivinä eteenpäin kunnes vanhus tuijottaa tiskatessa ikkunalasista takaisin.

Ohessa melko pitkä tarina Marylinn Maionesta, joka päätti 9/11 – herätyksen jälkeen tehdä jotain. Häntä rohkaisi tekemään muutoksen yksi keskihyvä pop-kappale.

Itse olen aina halunnut olla jollakin tavoin musiikin parissa töissä. Viime vuodesta lähtien mielenkiintoni on kääntynyt esim. tuuli- tai aurinkoenergian parissa työskentelyyn, mutta markkinoinnissa sitä vaan ollaan. What are you going to do?

Jari, VIIDAKKORUMPU

24. tammikuuta 2008

Vihreä uskonto ja Thomas L. Friedman


Oletteko huomanneet että ympäristönsuojelu on juuri nyt kuin uskonto?

Jos joku kertoo että globaali ilmastonmuutos on hölynpölyä, ja ei kenenkään mitään tarvitse tehdä, kaikki nostavat välittömästi älyttömän äläkän, kuten joskus silloin muinoin tehtiin jumalan kieltäjille. Lisäksi kaikki kertovat olevansa "vihreitä" ja kannattavansa ajatusta, mutta hyvin harva oikeasti tekee asian hyväksi mitään. Varsinkin tekopyhyyden mestarit, poliitikot, harjoittavat valeuskoa joka hetki.

Itse törmäsin juuri hienoon lauseeseen poliitikoista ja ilmastonmuutoksesta. The New York Timesin kolumnisti, plus kirjailija Thomas Friedman on sanonut:”Don’t change your light bulbs, change your leaders!” Tästä voit lukea yhden, NY:n takseista kertovan Friedmanin kolumnin.

Itse aion toteuttaa käskyä, energiansäästölamppujen vaihdon lisäksi. Enää pitäisi löytyä poliitikko johon uskoa enemmän kuin energiansäästölamppuun.

Jari, VIIDAKKORUMPU

15. tammikuuta 2008

Unelmia




Asiakas: Mainostoimisto Satumaa/ Risicum Oy
Työ: Unelmia -kampanjasivusto
Projektin kesto VR:n osalta: 2 vkoa

Tuotettiin Satumaan graafisen ohjeistuksen perusteella Risicumille kampanjasivustokonsepti, joka on teema-pohjainen, eli Unelmia.fi sivustolle luodaan vaihtuvia kampanjateemoja. Näin ollen sivu on aina "voimassa".

Kerro ehkä kaverille.


Vihdoinkin tulee tarkentavia sääntöjä digimarkkinointiin. Sekä verkkomarkkinoinnissa että mobiilimarkkinoinnissa pitää jatkossa noudattaa sääntöä, jossa kerro kaverille -toiminto pitää rakentaa niin, että:

- lähettäjä näkee millainen viesti kavereille on lähdössä
- saaja voi myös kieltäytyä saamastaan viestistä
- viestin lähetyksestä tai lähettämättä jättämisestä ei saa koitua seurauksia

Sääntö koskee tosin vain sellaisia viestityksiä, joissa takana on palkinto tai lahja. Henkilöviestintä tai vapaaehtoisuus ovat siis edelleen kuten ennenkin.

Minusta tämä on loistavaa. En ole nähnyt järkeä tuloksissa, joissa kampanjasivulta on lähetetty 29810948029810498420918 viestiä kavereille. Se kertoo vain himosta ja ahneudesta, ei tuloksista. Nyt statistiikkaan tulee tarkkuutta lisää.

M&M uutisoi asiasta. Mobiilimarkkinoinnista tarkemmin tässä (pdf).

Jari, VIIDAKKORUMPU
"lievän kaveruuden alarajoilla"

Minilive



Asiakas: Hungry Oy
Työ: Minilive.fi -tapahtuma ja keskustelusivusto
Projektin kesto VR:n osalta: 2 vkoa

Tuotettiin Hungryn graafisen ohjeistuksen pohjalta Minille "yhteisösivusto", Minilive.fi, joka keskittyy Minin tapahtumiin ja niistä tiedottamiseen, sekä keskusteluun Mini-fanaatikkojen kesken.

Risicum



Asiakas: Mainostoimisto Satumaa/ Risicum Oy
Työ: Risicumin pääsivustot moneen eri maahan
Projektin kesto: TBS

Tuotetaan Satumaan graafisen ilmeen perusteella Risicumille pääsivustoja eri maihin. Nyt valmiina ovat .fi/ .se /.ee.

12. tammikuuta 2008

Timberwise



Asiakas: Mainostoimisto Satumaa/ Timberwise Oy
Työ: Timberwise -monikielinen pääsivusto + extranet
Projektin kesto: TBS

Satumaan ohjeistuksen pohjalta tuotettiin Timberwiselle monikielinen pääsivusto, johon vielä lisätään extranet myöhemmin. Mukava asiakas, mukava työ.

Maximum tasa-arvo



Asiakas: Luovia Oy
Työ: Maximum kampanjasivusto ja -mainonta
Projektin kesto VR:n osalta: 1,5kk

Suunniteltiin, käsikirjoitettiin ja toteutettiin Maximumille kampanja, jossa boksin ostaja sai mahdollisuuden ostaa laadukkaan Kohinoor -timanttisormuksen alle puoleen hintaan. Kampanjaa mainostettiin verkossa, tarkoin valituissa aikakauslehdissä ja tv:ssa.

Piiri-info



Asiakas: Rientola/ Luovia
Työ: Piiri-info -verkostosivu
Projektin kesto VR:n osalta: 5 vkoa

Rientolan ulkoasun pohjalta toteutettiin VR:n Portalmaker -tuotteen avulla Piirille verkkosivusto.

Mysteeriauto



Asiakas: Luovia Oy
Työ: Mazda2 monimediakampanja
Projektin kesto VR:n osalta: 4 vkoa

Suunniteltiin, käsikirjoitettiin ja tuotettiin Luovian kanssa Mazdalle Mysteeriautokampanja, jossa lähetettiin 20 000 kohdennettua suorakirjettä, jotka ohjasivat sivustolle. Kirjeissä oli jokaiselle personoitu koodi, jolla sisään pääsee. Kampanja on vielä kesken.

SATU ry.



Asiakas: Luovia Oy
Työ: SATU ry:n verkkosivusto
Projektin kesto: 2 kk

Toteutettiin VR:n Portalmaker -tuotteen pohjalta Satu ry:lle uudet sivut. Sivustolla esitellään Suomen audiovisuaalisen alan kerma.

Finnlink



Asiakas: Finnlink
Työ: Mainonta ja markkinointi kaikkiin medioihin
Projektin kesto: TBS
Kustannus VR:n osalta: edullinen

Viidakkorumpu voitti Finnlinkin järjestämän mainostilikilpailun talvella 2006, ja on siitä lähtien tehnyt flashiä messuille ja telkkariin, sekä satoja printtimainoksia ja lukuisia esitteitä. Homma jatkuu.

Vares



Asiakas: Mainostoimisto Satumaa
Työ: Vares -näytelmän kampanjasivusto
Projektin kesto VR:n osalta: 2 vkoa

Tehtiin Satumaan kanssa kampanjasivusto, jonka kautta pääsee ostamaan lippuja kesän Vares-megaspektaakkeliin. Siellä voi myös jättää Reijo Mäki -tyylisiä kommentteja, koitapa.

BSM



Asiakas: Good Technology Ltd, Lontoo
Työ: BSM:n (autokouluketju Englannissa) autokouluopetuksen siirto verkkoon
Projektin kesto VR:n osalta: 2kk

Englannin yksi suurimmista autokouluista halusi siirtää opetuksensa, sekä teorian, että videopohjaisen ajo-opetuksen verkkoon. Näin tehtiin, ja homma pelaa nyt nettiselaimen kautta.

Inchcape



Asiakas: Luovia Oy
Työ: Inchcape Motorsille pääsivut Suomeen ja Baltiaan.
Projektin kesto VR:n osalta: 2 kk

Tuotettiin Inchcapelle sivut Suomeen ja Baltiaan VR:n Portalmaker -tuotteen avulla. Kävijöitä sivuilla on kymmeniä tuhansia kuukaudessa.

Mazda



Asiakas: Luovia Oy
Työ: Mazdan pääsivut Suomeen ja Baltiaan (Viro, Latvia, Liettua)
Projektin kesto: 8-9 kk

Tuotettiin VR:n Portalmaker -tuotteen avulla Mazdalle sivut Suomeen ja Baltiaan. Sivustoa käytetään joka maassa päivittäin, ja kävijöitä siellä on yli 100 000 kuukaudessa.

Topfield



Asiakas: Luovia Oy
Työ: Topfield kampanjasivusto
Projektin kesto VR:n osalta: n. 1,5 kk

Suunniteltiin, käsikirjoitettiin ja tuotettiin Topfieldin kampanjasivusto yhdessä Luovian kanssa. Sivustolla Mikko Leppilampi käski lopettaa TV:n katselun ja siirtyä katsomaan ohjelmia sitten kun haluaa (tallentava digiboksi). Sivustolta pystyi myös lähettämään kaverikutsuja siten, että mitä useamman lähetti, sitä parempi mahdollisuus oli voittaa palkintoja. Kuukaudessa niitä lähetettiin 250 000kpl:tta ja myynti ampui taivaisiin.

Turku Touring



Asiakas: Satumaa/ Turku Touring
Työ: Turun kesäkampanja
Projektin kesto VR:n osalta: 1,5 vkoa

Mainostoimisto Satumaan kanssa toteutettu Turun kesäkampanjasivusto, jossa pyydettiin kävijöitä kirjoittamaan unelmaloman sisältö Turussa. Kirjoittamisen jälkeen "paperinen vene" heitettiin aurajokeen, jossa niitä lillui parhaimmillaan tuhansia.

YTV




Asiakas: Satama Oyj
Työ: YTV:n kaksiosainen kampanjasivusto
Projektien kestot VR:n osalta: 1) 2 vkoa, 2) 1 vko

Ensin toteutettiin videopohjainen kampanjasivusto, jonne kävijät pääsivät lataamaan omia kasvokuviaan, joita pystyi lähettämään frendeille kutsuna sivustolle. Toisessa vaiheessa kampanjasivustolle luotiin tarkka laskuri pääkaupunkiseudun liikennekustannuksista: mitä maksaa jos kuljet bulevardilta Vantaan vetokujalle bussilla, autolla, jne.

TM -kampanjasivu



Asiakas: Satama Oyj
Työ: Tekniikan Maailman muistipelikeskeinen kampanjasivusto, jonka kautta kerättiin lisätilaajia lehdelle
Projektin kesto VR:n osalta: 1,5-2 viikkoa

Akeryards.com



Asiakas: Briiffi Oy
Työ: Aker Yardsin maailmanlaajuinen pääsivusto, www.akeryards.com
Projektin kesto VR:n osalta: n. neljä kuukautta

Aker Yardsille toteutettiin Briiffin ohjeistuksen mukaiset pääsivut Viidakkorummun Portalmaker -tuotteella, jossa tällä hetkellä viisi kieliversiota, ja sitä käytetään päivittäin yli 15 maassa.

Wino.


Viiniä on mukava juoda. Se on sopivan mieto mutta riittävän vahva, ja se maistuu useimmiten hyvältä. Viiniä on triljoonaa erilaista. Pääosin niitä on kahta lajia, valkoista ja punaista, jotka jakaantuvat alalajeihin hyvä ja huono. Valkoista kuuluu nauttia kalaruokien kera, punaista lihan kanssa. Viini on keskisuuren hiprakan juoma, jonka lopullinen tarkoitus vaihtelee rentoutumisesta seksuaaliseen ”fullaatioon”. Siinä kiteytettynä perusihmisen viinitieto.

BBC on oivaltanut tämän, ja tuottanut James Mayn (tuttu maailman parhaasta auto-ohjelmasta, Top Gearista), sekä Oz Clarken (kuuluisa viinitietäjä) reissun viinin ihmeelliseen maailmaan. Show on nimeltään Oz and James big wine adventure, ja siitä on FST:llä tulematta enää osa 6/6. Kahden loistavan esiintyjän klassinen asetelma (juntti vs. snobi) toimii kuin pläkki.

Pojat risteilevät vanhalla Jaguarilla pitkin ja poikin Ranskan maaseutua, vieraillen eri viinitiloilla, opiskellen, ja humaltuen aineesta sekä tiedosta. Otapa netti käteesi ja hanki sarja mikäli olet viihteen ja viinin satunnainenkin rakastaja, ja haluat tietää mitä esim. tarkoittaa sana terroir, jota ei voi kääntää. Ahaa, näemmä on jo olemassa toinenkin teos

Jari, VIIDAKKORUMPU

"lievän viinitiedon alarajoilla"

8. tammikuuta 2008

Pysähdys?


Omaan yhden suht´ epänormaalin kyvyn: osaan jostakin aavistella mikä juuri nyt voisi olla, tai mistä voisi tulla hetkeksi ns. suosittua. Roolipeleissä sitä sanottaan farseeingiksi, jossa noppia hyvin heitettyään voi nähdä pikaisen ja usvaisen näyn tulevaisuudesta. Se on outoa, mutta ammatillisesti siitä on ollut joskus hyötyä ideoidessa ja käsikirjoittaessa markkinointikampanjoita.

Nyt on hetken ollut oudon hiljaista. Olo on kuin 2,3 lapsisen perheen vanhemmilla, kun Volvot seisovat itse tehdyssä pihassa ja talokin on kokonaan valmis.

On hiipinyt tunne pysähdyksestä. Olisiko meille pitkän nousukauden uutuusnarkkareille tulossa kyllästymispiste tai hengähdyshetki? Vuohet Afrikkaan ovat se supersuosittu joululahja, koska valtaosalla on jo kaikkea, vaikkakin velaksi. Netti on "vain" yksi media lisää. Mobiilisovellukset paikannuskikkoineen eivät ole vielä oikeasti saapuneet. Digisekoilusota on tilapäisessä rauhassa. Kansalle on kylvetty boksia ja taulutelkkaria, kunnes hetkisen kuluttua alkaa HD-hössötys, jolloin samat laitteet saa taas vaihtaa, mikäli rahaa ja voimia riittää.

Entinen pomoni, jonka monet Turun seudulla tuntevat ns. digipaavina, lähettää joka joulu perheensä vuodesta kertovan, ihka oikean paperisen joulukirjeen. Kaiken teknohumpan keskellä se tuntui yhtä hyvältä ja virkistävältä kuin hyvä kirja. Mielenkiintoinen radiokeskustelu, vaikkapa podcastinakin, tuntuu hyvältä. Hyvä idea ja toteutus oikeaan mediaan luotuna jäävät elämään. Aivan turhaan tuotamme sitä tusinatavaraa, joka ei oikeasti liikuta ketään.

Silti jotenkin valtaosa työstä, tuotteista sekä palveluista liukuu tusinaosastoon, ja mikä pahinta, ketään ei tunnu se haittaavan. Maksetut ja saadut rahat on jo kulutetut. Yleisin syy on kiire, joka on ahneuden lapsi. Kun tarjolla on kahden sijaan kuusi, otamme ne kuusi, vaikka se tekee työstämme merkityksetöntä.

Onko siten outoa jos elämä joskus tuntuu tyhjältä kaiken vauhdin, uutuudenviehätyksen, ja jatkuvan nousun myötä? Pitäisikö vain nauttia pysähdyksestä hetki?

Mieleen tulee musiikillisesti ei niin korkeatasoinen, mutta muuten kiinnostava, Leonard Cohenin elämästä kertova I´m your man – dokumentti, jossa mestari Cohen kertoi lyhyen tarinan Bhagavad Gitasta, munkki kun on. Siinä korkea-arvoinen sotapäällikkö oli valmiina suureen taisteluun joukkojensa kera, kun yhtäkkiä näki vastapuolella sukulaisiaan, kavereitaan ja opettajiaan, ja alkoi epäröidä. Silloin hänelle ilmestyi Krishna, yksi jumalhahmoista, ja sanoi: ”Älä huoli, he kaikki ovat jo kuolleita, kuten muuten sinäkin. Nyt vaan komennat joukkosi sotaan ja täytät siten kohtalosi.”

Jari, VIIDAKKORUMPU

2. tammikuuta 2008

Onnellinen kuin bhutanilainen.


Pieni ja köyhä 700 000 asukkaan Bhutan näyttää isommille mallia. Kuningas Jigme Singye Wangchuck keksi jo vuonna 1972 lanseerata bruttokansantuotteen sijaan maansa mittariksi brutto-onnellisuusmittarin, Gross National Happiness (GNH). Bhutanilaista päätöksentekoa helpottaa maan Buddhismi-valtaisuus, joka jo itsessään on onnelliseen elämään ohjaavaa, mutta jotain suurempaa moisessa ajatuksessa kyllä on.

Suomella on takanaan monen vuoden talouskasvu, jonka johdosta meillä on sähköisiä makkaraleikkureita, suuria asunto(laino)ja, maastoautoja jotka kulkevat vain asfaltilla, jne., mutta silti tunnemme itsemme tyhjäksi. GNH:ssa otetaan huomioon taloudellisten faktojen lisäksi hyvinvointi ja onnellisuus. Itselleni tosin jäi epäselväksi miten niitä mitataan. Kulkeeko heillä meidän tv-lupatarkastajiin verrattava joukko ovelta ovelle, ja kyselevät perusbhutanilaisilta että: "onko tiukka fiilis?".

No, sitä vaan jää kaipaamaan ns. "hengellisen puolen" arvottamista julkisessa keskustelussa ikuisten tulevaisuus-/teknologia-/kehitysmittareiden sijaan. Yksi sellainen on Happy Planet Index, joka näyttää kansojen onnellisuuden suhteessa luonnonvarojen kulutukseen. Se osoittaa melko hyvin että hyvä elämä ei ole riippuvainen kuluttamisesta, sillä siinä mittarissa Suomi on 178 valtion joukossa häpeällisellä sijalla 123.

Jari, VIIDAKKORUMPU
"lievän onnellisuuden alarajoilla"