31. maaliskuuta 2009

Kun joku menee vikaan

Yksi aikakauden suurimpia vitsejä on jokaisen firman nuhteettomuus - kaikki ovat julkisesti täydellisiä.

Koska avoimuuden tie on politiikkamme, on syytä pohtia myös tilanteita, joissa joku asia työssä/ projektissa menee vikaan. Meille sellainen sattui juuri, ja kyse oli melko tärkeästä projektista, jota tehtiin yhdessä kahden muun toimijan kanssa. Eihän se vesiongelmaan, nälänhätään, malariaan, aidsiin tmv. verrattuna ole kovinkaan suuri asia, mutta vika kuitenkin.

Kun jotain "menee etelään", tapahtuu yleensä seuraavaa:

1. Vian etsintä
Kaivetaan kaikki e-mailit, jotka koskevat projektia. Mietitään joka puhelu. Lopputulemana on...

2. Syyllisen selvittäminen
Syyllinen saa syyt. Jos loppuasiakas on jyrkkä, vaaditaan korvauksia. Jos asiakas on ymmärtäväinen, asia ratkeaa muutoin. Nykyprojekteissa kiire aiheuttaa suuria riskejä, kun asioita ei ehditä testaamaan. Tästä johtuen yleensä vika on jokaisen, ketä projektissa on mukana.

3. Sovittelu
Faktat on pöydässä ja alkaa neuvottelu. Kuka korvaa mitä kellekin, ja miten jatkossa toimitaan?
Huonoin vaihtoehto on yhteistyön lopettaminen, varsinkin jos vika on jokaisessa toimijassa.

4. Summaus
Ainoa keino ongelmatilanteissa on rehellisyys. Pitää kyetä katsomaan kiiren takana tuijottavaan peiliin. Jos vika on itsessä, se pitää kertoa juuri sellaisenaan. Jos asiakas on haasteellinen, sille ei kukaan voi mitään, mutta jos he ovat ymmärtävät että välillä voi virheitä sattua kelle tahansa, saattaa työmäärät rehellisyydestä johtuen jopa lisääntyä!

"Vain elämää, ei sen enempää
On kaikki tää, koita ymmärtää
Vain elämää, ei sen enempää"

Jari, VIIDAKKORUMPU

28. maaliskuuta 2009

Ahneus

Tätä odotin U2:n uuden No line on the horizon -levyn olevan. Mutta rokkipapat haluaa kolmannet 100 miljoonaa jokainen. Ehkä ensi vuoden alussa ilmestyvä Songs of Ascent on tätä (sisältää samoissa Fezin sessioissa taltioitua kokeellisempaa materiaalia).


U2 in Fez from Juan Andrés Milleiro on Vimeo.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Battlestar Galactica - frakkin´best


The Wire on hyvä tv-sarja. En ole vielä ehtinyt katsoa sen viimeistä kautta, koska kaverit lainailevat sitä ristiin.

Battlestar Galactica (varo spoilereita linkin takaa) on käänteentekevä, loistava tv-sarja. Se uudistaa sci-fi –sarjat kertaheitolla tuomalla genreen sen saman, mitä uudemmissa sci-fi –kirjoissakin on onnistuttu tekemään, nimittäin uskottavat ja syvät henkilöhahmot.

Ennen sci-fi:ssa riitti mielikuvituksen kaari ja sinnepäin oleva tieteellinen uskottavuus. Nyt se vaatii kirjoittajaltaan myös muiden tyylien omaksumista. Parasta draamaa saa irti syvistä ja uskottavista henkilöistä.

Eilen saimme katsottua Galactican viimeiset kolme jaksoa, joista vihoviimeinen on leffapituinen. Ja minkälainen! Tippa linssissä, sydän pakahtuen, aivot kaiken täysin hyväksyen, se niitti jalat alta vaikka sohvalla makasikin. Sen lopetus, eli viimeinen kohtaus nousee yhdeksi parhaista koskaan, tv:ssa tai elokuvissa. Jäljelle jäi vain tyhjyys. Mitä nyt katsoa kun kaikki tuntuu vesitetyltä?

Vaikket ole sci-fin kaveri, katso silti koko sarja. Se on kokonaisuudessaa minisarja + neljä kautta parasta viihdettä mitä tv:sta on koskaan tullut. En tiedä missä kohtaa sarja Suomen tv:ssa menee, koska katsoin sen ”toista kautta”. Tässä vielä 10 hyvää lisäsyytä sarjan katsomiseen.

Frakkin´ best.

Jari, VIIDAKKORUMPU

27. maaliskuuta 2009

Suuri muutos vai ei?

Aucorin blogissa on taas hienoa asiaa, tällä kertaa vierailijan kynästä.

Itse haluan uskoa muutokseen, jonka kautta yritysten on pakko muuttua rehellisemmiksi ja toimintansa läpinäkyvämmiksi. Tuota logiikkaa seuraamalla mainonnan ja markkinoinninkin tehtävä olisi kiitollisempi, koska tuote- ja palvelukehitys paranisi. Pelkästään sillä tuskan parahduksella, joka poistuisi maamme 6588 copywriterin päästä kun ei tarvitsisi enää tehdä vuosikertomuksia "suodattamalla sisältöä", olisi muutama tuhatta omakotitaloa lämmitetty.

Oi sitä päivää kun voisikin 100% seistä mainostamansa asian takana. Niitä tulee vastaan silloin tällöin, mutta vielä se on todella harvinaista. Tuo tilanne taas johtaa omasta ammattinäkökulmasta hyvin mielenkiintoiseen asiaan, kun ei tiedä a) ottaako asiaan ylipäänsä kantaa vai b) tekeekö vain osuutensa, vaikka tietää että sen voisi tehdä paremminkin (sekä mainostettavan asian että sen markkinoinnin). Olen sen verran luupää, että usein avaan suuni vaikka yleisenä mielipiteenä se ehkä kannattaisi pitää supussa, ja "olla katsomatta lahjahevosen suuhun". Tuokin on muuten ihan läpipaska sanonta, kuten monet muutkin suomihelmet.

Eittämättä siskot ja veljet, edessämme on mainonnan Obama-ajat. Se tarkoittaa vain täydellistä mainontaa, joka on rehellistä ja osuu sopivan ihmisryhmän tarvesuoniin, säästää meidät maailmanlaajuiselta ekokatastrofilta, nostaen silti kehitysmaiden tulotasoa, parantaa malarian sekä aidsin Afrikasta, auttaa Vanhasen Matin poliittisesta suosta, antaa s-bonusta, palauttaa kaikelle työlle ja tekijöille arvonsa takaisin, laulaa sijoituspankkiirit suohon ja lopettaa jatkuvan kasvun yrityselämässä.

Voi meitä onnekkaita.

Jari, VIIDAKKORUMPU

26. maaliskuuta 2009

Hölmöä ja hauskaa


Törmäilin Zeelandin mukavassa blogissa Wordleen. Se generoi esim. blogista "sanapilven", jossa korostetusti useimmin esiintyneet sanat. Me ollaan näemmä itserakkaita.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Sivuharrastus


Nyt olen näemmä sekaantunut pysyvästi Carrotmobin (Porkkanamafia) toimintaan. Sovimme eilen San Franciscon pääjehujen kanssa, että aloitan toiminnasta kertovana editorina täällä Turussa. Sivut näkyvät osoitteessa http://turku.carrotmob.org/.

Kun Carrotmobista juttelee täällä Varsinais-Suomessa, yleisimmät kommentit ovat:
"Kettutyttöjen hommaa", "Missä sun vihreä villis on?", jne. Yleensä vastaan että jostain on aloitettava, ei se fuusiovoima ihan nurkan takana ole.

Voin nyt paljastaa sen verran, että kuvitelkaa millainen maailmanlaajuinen voima on kahdella miljoonalla ihmisellä ja kuluttajalla? Ei tässä ole ainoastaan kysymys Turun paikallisosaston iskusta lähimarkettiin.

Jari, VIIDAKKORUMPU

24. maaliskuuta 2009

Samsung viral

Ei tää voi olla oikeasti toteutettu, eihän? Hyvä se on ku perskule.



Jari, VIIDAKKORUMPU

Spotify for iPhone

Itse tykkään (ainakin vielä) omistaa musiikkini, mutta Spotify on kyllä toimiva. Ruotsalaiset tekevät siis taas yhden maailmanvalloituksen lisää. Ohessa sovelluksen demo iPhonessa:



Jari, VIIDAKKORUMPU

Toyota ostoskoriin?


Toyota IQ on hieno auto. Se on myös kiinnostava auto. Mutta se on törkeän kallis.

Pikku napsautteluiden jälkeen laskuri näytti yli 20 000euroa kolmen metrin autonpätkästä. Ei siinä paljoa 99g/km päästöt auta.

Mutta onneksi se on myös ainoa auto, jonka voit ostaa verkkokaupasta. Ja lisäksi voit samalla ostaa Finnish Design Shopin tyyliroinaa monella tonnilla! Että on taas typerä idea. Ihan varmaan maahantuojan itse keksimä.

Jari, VIIDAKKORUMPU

23. maaliskuuta 2009

Musiikkia Afrikasta


Olen aina ollut laaja musiikinkuluttaja, määrässä ja variaatioissa. Viimeiset kaksi vuotta olen kuulemani mukaan siirtynyt yhä etelämmäs, siksi on paikallaan heittää lyhyet tärpit afrikkalaiseen musiikkiin.

Kuten me ihmisetkin, myös musiikki on syntyperältään Afrikasta. Laajaa afrikkalaisen musiikin perimää kuuleekin kaikissa musiikkityyleissä, selkeimpänä kuitenkin ehkä kreoliperinteessä, New Orleansin polyrytmiikassa. Listaan alla nyt muutaman tärpin, joita joskus kannattaa kirjastosta lainata tai verkosta ladata. Vaikkei sanoja ymmärräkään, musiikin tuntee syvällä.

Tinariwen
Ehkä eniten kuuntelemani ja ”oudoin” yhtye. Yhtyeeseen kuuluu sekalainen Tuareg-heimon sakki, jopa 30 eri soittajaa, mutta maailmaa kiertäessään heitä on yleensä vain 7-10 henkilöä. Heimo tulee siis syvältä Saharasta, ja sen musiikki on sekoitus itä-afrikkaa ja paremmin tuntemaamme aavikko-bluesia.

Video


Amadou&Mariam
Malilainen musiikki on viime aikoina ollut valtaisa myyntimenestys, ja siitä maasta olisi voinut nostaa monta muutakin artistia (Toumani Diabate, Salif Keita), mutta nostan kaksi, joista tämä sokea pari ensin. AM tekee tanssittavaa ja länsimaisia vaikutteitakin sisältävää ”perusafrikkalaista” (jos sellaista voi sanoa olevan) rytmimusaa.

Video

Ali Farka Toure
Toinen malilainen, nyt jo edesmennyt supertähti, mutta hyvin hyvin bluesvaikutteinen sellainen. Hänen musiikkinsa onkin sanottu olevan länsimaisen bluesin ja perinteisen malilaismusiikin rajalta. Ali on tehnyt paljon yhteistyötä mm. maailmanmusiikin suurlähettilään, Ry Cooderin kanssa.

Video

Afrikka on paitsi sarvikuonojen maa, myös iso kun perkele. Siksi artistejakin riittää joka lähtöön. Jos pitää upeasta stemmalaulusta, kannattaa tsekata Ladysmith Black Mambazo...ja Ayub Ogada ja...katso vaikka täältä.

Jari, VIIDAKKORUMPU

20. maaliskuuta 2009

Komia.info, osa 2


Asiakas: Place Marketing/ Revolver/ Seinäjoen kaupunkiseutu
Työ: Komia.info, osa 2
Projektin kesto VR:n osalta: kuukauden päivät

Komia Komiaprojekti etenee huimaa vauhtia. Nyt virtuaalimaailmassa kelluu kakkososa, eli huima flash-setti, joka toimii "etuovena" Etelä-Pohjanmaan koko tarjontakirjoon. Jatkossa videosisältö vain lisääntyy. Eipä taida olla kukaan kunta tällaista settiä vielä tehnyt...eihän?

Ruotsi kiinni

Loistava blogi. Tukekaamme asiaa jota se ajaa.

Jari, VIIDAKKORUMPU

YLE:llä riitti rohkeus hyödyntää oikeaa digiosaamista


Alamme vuotuinen selkääntaputtelukisa Grand One sai voittajansa eilen.

YLEn markkinoinnin ja Kuubin yhteistuotanto Satelliittifillarit voitti pääpalkinnon. Idea on hyvä ja sellainen, jota ei yksikään kaupallinen firma uskaltaisi ostaa, koska businessjumala eli vakuuttavuus kärsisi. Toteutuskin on riittävän suora ja rohkea. Nostamme Rummussa voittajille hattua!

Toivon sydämestäni, että nyt kaikki markkinointivastaavat yrityksissä ymmärtäisivät kysyä myös meiltä digijampoilta, millaisia kampanjoita voidaan tehdä vuonna 2009. Eli banneri ja kiva kamppis-sivusto on "so last season".

Jari, VIIDAKKORUMPU

19. maaliskuuta 2009

LOISTAVA (AMMATILLINEN) PALVELU, NRO 2: Studio Valotus, Turku


Ammatillisissakin palveluissa korostuvat usein persoona ja henkilösuhteet. Tosin, jos vastaanottajapuoli on JP:n ja Nanan tasoa, se ketä ei heidän kanssaan tule toimeen, voi puolestani katsella pitkätkin tovit peiliä.

Olen törmännyt ammattini yhteydessä moneenkin hyvään palveluun, mutta Studio Valotuksen palvelu ja laatu on luokkaa loistava. Lisäksi monet luulevat sen olevan kauhean kallista, kun Nana on velho myös käsittelemään kuvia, mutta totuus ei voisi olla kauempana. Edullista mutta upeaa siis pakkaa tulemaan - aina.

Eli kun nyt mietit missä kannattaa ottaa valokuvat, oli ne sitten henkilö- tai tuotekuvia, soita heti Valotukseen. Et pety!

Jari, VIIDAKKORUMPU

17. maaliskuuta 2009

LOISTAVA PALVELU, NRO 1: Futon Shop, Turku



Aloitan uuden blogikirjoitus-sarjan, joka käsittelee LOISTAVAN palvelun liikkeitä ja yrittäjiä, olemmehan Viidakkorumpu.

Ensimmäisenä on mainittava vaimoni ja omat selkäkivut poistanut Futon Shop, Turku ja sen yrittäjä.

Olimme ehtineet tuhlata tonneja kaiken maailma supersikaflex-petareihin ja unimegasex-patjoihin - kaikki ihan samaa paskaa. Thaimaan reissuillamme olemme ihastuneet sikäläisten hotellien käyttämiin futon-patjoihin, ja päätimme hankkia sellaiset.

Turun Futon Shopista saimme koepatjat viikoksi lainaan, joista toisen totesimme liian kovaksi. Ammattitaitoinen yrittäjä ehdotti meille tanskalaisen Innovation -valmistajan malleja Hera ja Zeus ;). Tilasimme sellaiset yrittäjän vielä tuodessa ne meille kotiovelle!

Nyt kuukauden patjoilla nukuttuamme totesimme kuitenkin toisen aavistuksen liian kovaksi (Hera). Soitin yrittäjälle, kerroin "ongelmastamme" ja tarjouduin tilaamaan toisen Zeus-mallin patjan. Ystävällinen herrasmies puhelimen toisessa päässä kuunteli puheeni ja ehdotti: "Vaimoni mielestä taas Zeus-malli ei ole toiminut hänellä, joten vaihdetaanko päittäin? Molemmat patjat ovat n. kuukauden vanhoja". Näin päätimme toimia. Minä vien huomenna patjamme liikkeeseen, ja saan tilalle toisen Zeus-mallin futon-patjan. Zeus-mallin patjan tekee erikoiseksi futoneiden välissä oleva vaimea jousitus. Eli patja on aavistuksen perusfutoneita paksumpi ja täysin "huoltovapaa", eli sitä ei perusfutoneista poiketen tarvitse tuuletella eikä käännellä. Patjat eivät myöskään vaadi sänkyä tai erillistä alustaa, vaan meilläkin ne toimivat suoraan sellaisenaan parven lattialla.

Koko ostoprosessin ajan meitä on pidetty kuin kuivakukkaa kämmenellä, ja palvelu ei ole ollut hyvää, vaan loistavaa. Jos Sinulle siis tulee patjaongelma käteen (tai selkään), mene ja tue yksityisyrittäjää isolla yyllä. Mene Turun Futon Shoppiin! Et pety.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Suomalainen mies

On ne onnistuneet saamaan miehen purkkiin näissä Veikkauksen uusissa spoteissa. Mahtavaa duunia, perkeleen hyvä konsepti!

Jari, VIIDAKKORUMPU

14. maaliskuuta 2009

Enemmän maksaa vähemmän (Sonera)



Asiakas: Satumaa/ Sonera
Työ: Valokuitua taloyhtiöihin -kampanjasivusto
Projektin kesto VR:n osalta: 1,5 vkoa

Ranimaattori pakersi Satumaan Tonin leiskoista hienon animaatiosivuston. Tuote ei ole lainkaan hullumpi. Jos taloyhtiössäsi on yhteinen laajakaista, jonka Teemu aina jumittaa bittorrentteilullaan, hommatkaa valokuitu. Siten voitte rauhassa torrentoida toisianne ja silti kukaan ei enää kärsi!

13. maaliskuuta 2009

Paranormaali influenssa

Olen ollut neljä päivää influenssan kourissa. Tauti on melko surrealistinen, sillä siihen kuuluu vain 40-asteen kuume, joka päivä. Olo on vähän timburtonmainen. Nytkin, yöllä klo 02.04, voisin vannoa, että yli nelimetrinen jänis kantaa minua kahvikupissa teatteriin.

Onneksi työkaverit osaavat piristää. Krisu heitti tämän. Nyt en nuku koskaan.

Jari, VIIDAKKORUMPU

9. maaliskuuta 2009

Twitter - Mega-Elisa!


Wohoo! Olen juuri hirttänyt itseni 2010-luvun Mega-Elisaan, Twitteriin.

Nyt emme saa olla enää koskaan missään ikinä yksin. Terävillä, alle 160 kirjasimen analyyseilläni viillän bittimaailman valtimot auki, tukin täysin asiakkaitteni vastaanottokyvyn ja murran itseni mentaalipuolella. Miksi? Tietenkin, jotta olisimme globaalin neuroverkon betatestaajia, cooliuden aallonharjalla. Seuraa ja kiusaa meitä osoitteessa http://twitter.com/Viidakkorumpu

Jari, VIIDAKKORUMPU

6. maaliskuuta 2009

Luottokriisin syntymekanismi animoituna


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Laulu, tanssi ja retkeily - eväät onnelliseen elämään


Yksi idoleistani, Brian Eno, uskoo yhdessä laulamiseen, acapellaan. Kuuntele mitä hän siitä sanoo. Jollet jaksa kuunnella, lue.

Itse olen aina uskonut tanssimiseen. Kun pääsee syvään tanssiin (transsiin), pääsee sisään itseensä. Toisen kanssa tai joukossa tanssiessa näyttelee aina vähän. Ja nyt siis jutun mukaan Skandinaviassa on tehty tutkimus, joka lisää näihin kahteen vielä retkeilyn (?!).

Olen pitkään miettinyt mitä keksisi asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. Sellaiset perusillanvietot ovat vähän...perusillanviettoja. Olisiko siis aika järjestää kuorolaulantaa, yksintanssia (nykyään on muotia tanssia niin, että jokaisella on omat kuulokkeet päässään), tai retkeilyä...vai kenties yhdistää nuo kaikki? Tarkkailkaa sähköpostejanne.

Jari, VIIDAKKORUMPU

5. maaliskuuta 2009

Hyvä esimerkki yhdestä markkinoinnin nyrkkisäännöstä

Markkinoinnin yksi nyrkkisäännöistä on se, että jos sisältö, eli tuotteen tai palvelun idea on kevyt tai jopa täysin tyhjänpäiväinen, lisätään "karkkia".

Tästä yksi hyvä esimerkki on HP:n touch-kampanjasivusto. Sivustohan on huisin hieno, ei siinä mitään, mutta sisältö on höyhenkevyt ja taas sivuston raskaus ja hötön määrä on Metallican kiertuerekkojen painoluokkaa. Voi sen 100 000 euroa tietysti näinkin käyttää.

Simppelit, kirkkaat toteutukset toimivat aina, KUN tuote tai palvelu on kertomisen arvoinen.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Vitun lampaat, eli ketkä olivat poissa Lex Nokia äänestyksestä


Lex Nokia meni sitten läpi. Se ei ihmetyttänyt. Tässä sen sijaan lista, josta selviää että peräti 47 kansanedustajaa ei uskaltanut edustaa kansaansa. Mukana myös Jyrki "puhumme avoimesti nyt mistä vaan" Katainen. Vitun lampaat jänistivät.

...tosin niin näyttävät tekevän "työkseen" aina kun tulee tiukka paikka.

Jari, VIIDAKKORUMPU

4. maaliskuuta 2009

Economic rehab, eli kuluttamisen katkaisuhoito

(Tää muuten ei mene aiheen vierestä, koska Viidakkorummun blogi saa käsitellä kaikkea)

Nyt tuli törmättyä niin tärkeään juttuun/artikkeliin, että se on pakko levittää. Yksi suosikkihahmoistamme, Louis C.K., oli taannoin Conanin showssa vierailemassa. Hän otti esiin taantuman/laman/mikätämänytsittenonkaan hyvän pointin: meidän pitää rauhoittua ja oppia taas elämään realiteeteissa. Nyt hän jatkaa aiheesta Vanity Fairin jutussa:

You seem genuinely delighted that the foundations of capitalism are crumbling. Are you just naturally a glass-half-full kinda guy, or do you think consumerism has corrupted us?

I just don't trust any of it. Every time I read something about how there's been another ridiculous climb of the Dow Jones, there's a part of me that goes, “This can't be good.” None of this is real money. You know what I mean? It's not like there's actually more of anything. It's just ideas. When people are getting richer and richer but they're not actually producing anything, it can't end well.


Another Great Depression might do us some good. It'd be like economic rehab.

That's exactly what it is. It's forcing us back to reality. “Wait, I only have the money I make from work? How am I supposed to live on that?” Figure it out. We've spent so many years being spoiled that we don't know how to live anymore.

Technology was supposed to save us, giving us jetpacks and robot maids and making life easier. What went wrong?

I think people just got numb to it all. It seems like the better it gets, the more miserable people become. There's never a technological advancement where people think, “Wow, we can finallyWhy not?!” And I think a lot of it has to do with advertising. Americans have it constantly drilled into our heads, every fucking day, that we deserve everything to be perfect all the time. do this!” It's always, “We can't do that yet?

That's true. Most successful commercials are based on selling entitlement.

They all try to remind you of how cool you are. “You're so cool, you park your S.U.V. on a mountainside when you climb.” What? No, I don't do that at all. Nobody I know is doing that. “You deserve the best cause you work so hard!” Actually, no, I don't work hard. I waste most of my time at work. Everybody does.

Toinen vastaavanlainen case kuin Lous CK:n esille nostama kulutuksen ja mainonnan aiheuttama yliannostus, on seksin yliannostus. Sitä jauhetaan ja siitä jauhetaan joka paikassa. Sitten ihmetellään kotiolojen "ongelmia" ja kaivetaan asioita suhteiden sisältä, kun syy todellisuudessa on 24/7/365 mediarummutuksen (seksi myy... my ass!) aiheuttamaa.

Onko 2010-luvun ihminen siis vain ylitylsistynyt (englanniksi: numb) kasa lihaa ja luita, joka istuu 2500 euron portugalilaisella kotisohvallaan, täydellisesti sisustetussa kodissaan, uusinta Playstation 5:n kaukosäädintä painellen - ihan vitun velkaantuneena? Vai voisiko hän olla taas ihminen, joka elää omien varojensa ja luonnonvarojensa mukaisesti ystäviään tapaillen ja onnellisena?

It's up to you.

Update: Kun asiasta kerran puhutaan, kuvitetaan se myös!


Sony Releases New Stupid Piece Of Shit That Doesn't Fucking Work

Jari, VIIDAKKORUMPU

3. maaliskuuta 2009

Hosting on ongelma

Number of internet hosts by country, 2005

Verkkosovellusten ja -sivujen hostingmaksu on todella monelle asiakkaalle ongelma: mistä me oikein maksamme?

Perusteiltaan hostingmaksu on maksu ja vakuutus siitä tilasta, jossa asiakkaan sivusto tai sovellus fyysisesti sijaitsee. Tarkemmin englanniksi täällä.

Käytännössä joku jamppa tai ryhmä jamppoja on ostanut itselleen erikoisjäreän tietokoneen (serverin). Siinä on yleensä huima määrä kiintolevytilaa ja muistitehoa erilaatuisten bittipeikkojen temmellettäväksi ja flash-höpötysten höpistäväksi.

Heidän tuttavansa pyytävät ensin josko siihen saisi enonkumminkaiman sukupuun ja mp3-kirjaston pyörimään. Aikaa myöten nuo pyynnöt alkavat vituttaa tuota jamppajoukkoa, ja he päättävät tehdä järeästä palveluraudastaan aidon firman. Siitä lähtien kaikki asiakkaat ja tutut saavat maksaa jamppojen avusta.

Tuo järeä kone saa rinnalleen toisen, kolmannen jne. Kiintolevytilat koneiden sisällä kasvavat, syntyy koneiden sisäisiä virtuaaliservereitä ja rautojen hoitosovellukset monimutkaisuvat, koska asiakkaat haluavat kaikkea lisää:
statistiikkaa sivuiltaan,
varmuuskopioinnin,
dedikoitavuuden (kaksi järeää masiinaa ikään kuin peilaavat toisiaan)
ja muuta monen monituista asiaa.

Verkkotoimijat, kuten Viidakkorumpu, kuulevat jamppojen firmasta: josko meidän tekemät sovellukset ja sivustot saisivat jampoilta luotettavan kodin? Viidakkorumpu maksaa jampoille palvelusta rehdin summan euroja, joka kuukausi.

Jossakin vaiheessa jampat ovat huomanneet että tällähän pärjää! Nissan Cherry vaihtuu karheaan Bemariin ja puheet sylkivoittoisiksi. On investoitu ja hoidettu purkit toimimaan, joten nyt "rahaa tulee tyhjästä". Tässä vaiheessa draaman kaari kääntyy laskuun. Asiakkaan sovellukset eivät enää toimikaan, sivustoja "katoaa", varmuuskopiointi ei ollutkaan toimiva ja kaljaa oli liiaksi.

Tästä turhautuneena verkkotoimija, kuten Viidakkorumpu, saa asiakkaaltaan aikamoisen määrän haisevia terkkuja risukasaan käärittynä. Jollei Viidakkorumpu olisi tajunnut kopioida kaikkea tuotantoaan myös omille levyilleen, olisi asiakkaan bittityöt leijuneet tauhkatuhkana virtuaali-ilmaan.

Kun shokista on selvitty, Viidakkorumpu alkaa etsiä seuraavaa luotettavaa hostingyritystä, ja on onneksi jo toista vuotta ollut sen luotettavan yrityksen asiakas. Kun Viidakkorummun asiakkaiden sivut kukkuvat, siitä voimme maksaa luotettavalle jampalle rahaa. Ja siitä puolestaan asiakkaamme maksavat meille. Meidän pitää ainoastaan pitää huoli siitä, että jamppa jatkaa Nissan Cherryllään ajoa, tai muuten täytyy taas hakea uusi kiertoon.

Jari, VIIDAKKORUMPU