4. helmikuuta 2011

Nettiyrityksen suurin järkytys


On tilanne, joka kävi meille muutama tunti sitten, perjantaiaamusta 4.2.

Kollega soitti: "Asiakas-sivustoistamme osa on alhaalla". Sen jälkeinen kaksituntinen on kaikille sumua, joka koostui paniikista, kysymysmerkeistä, huutomerkeistä ja melko vahvasta kahvista.

Nyt klo 10.05 alhaalla olleet sivustot on palautettu varmuuskopioista, mutta varsinainen tarkempi selvitystyö hukkaantuneista tiedoista alkaa.

Jo tässä vaiheessa voin kertoa, että ilman työkavereideni ja hostingista vastaavamme tahon nopeaa ammattitaitoa olisimme in some really serious deep shit and completelly fucked up yrityksenä. Se oli ns. pelastus kuilun partaalta.

Mikä ongelman sitten aiheutti? Se on ensi kertaa käyttämämme alihankkijan huolimattomuus ja osaamattomuus, joka koituu taholle alihankintasuhteen katkeamisena ja korvausvaatimuksena neljän henkilön paniikkityöstä sekä sen jälkeisestä selvitysajasta. Se on seuraus myös liiallisesta luottamuksesta vielä liian tuntemattomaan tekijään.

Inhimillisiä vahinkoja voi välillä sattua, mutta nyt kyse oli suuremmasta asiasta.

Muista siis!

Jos käytät alihankkijoita, anna hänen tuottaa sovellus tai sivusto ensin omalle palvelimelleen/ koneelleen. Huolehdi ennen mahdollista palvelinsiirtoa, että yrityksesi varmuuskopiointi on kunnossa ja tee tarvittavat turvatoimenpiteet. Varsinaisen siirron saa suorittaa vain yöunensa kunnolla nukkunut, palvelin- ja muista teknisistä asioista hyvin perillä oleva henkilö, jottet itse moninkertaista ongelmiasi.

Nämä opimme ensi kertaa jo vuonna 2007, jolloin paljastui, ettei luvattu varmuuskopiointimme ollut toimiva. Silloin hostingpalvelumme hoiti suurempi yritys, joka ei ollut tehnyt työtään, mutta laskuttaa silti muisti joka kuukausi, siitä tekemättömästäkin työstä.

Keskisuuren asiakkaan sivusto piti tehdä neljän ympärivuorokautisen työrumban kautta kokonaan alusta uusiksi. Tietysti moisesta 160 työtunnin (kaksi tekijää, 20t työvuorot) paniikkivuorosta ei saatu sentin senttiä. Asiakas tosin kiitti ripeästä paikkauksesta.

Nyt, kun pulssi on tasaantunut alle 140:n, on aika kävellä kauppaan. Enkä osta sieltä terveystuotteita.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti