15. heinäkuuta 2008

ONCE (in a lifetime)


On jo pitkään pitänyt kirjoittaa pienestä suuresta elokuvasta ja soundtrackista, joiden soisi kulkeutuvan kaikkien teidän korviin, silmiin, ja sydämiin.

Kyseessä on pienellä budjetilla 17 päivässä (!) kuvattu, mutta superpieteetillä tehty irlantilainen ONCE, jossa The Framesin laulaja Glen Hansard vetää loputkin pisteet kotiin vetäen tuhkia pesästä perässään.

Elokuva kertoo lyhyesti kerrottuna lauluntekijän taistelusta saada laulunsa mahdollisimman monen huulille. Gleniä komppaa loistavasti tsekkiläinen Marketa Irglova, jonka Glen tapasi yhtyeensä keikalla Marketan kotimaassa (Marketa on myös oikeasti nuori lupaava pianisti).

Kaikki lähti siitä, että The Framesin basisti John Carney kysyi laulajaltaan tekisikö hän elokuvaansa musiikin. Glen teki, ja päätyi lopulta siis pääosaankin! Ja kaikki muutkin elokuvassa esiintyvät henkilöt ovat amatöörejä, kuvauksia tehtiin niin että lupia kysyttiin sitä mukaa kun ”shootattiin”, jne., jne. Eli täydellistä amatööri-indietä siis.

Ja jessus sitä musaa! Nyt kipin kapin kauppaan hakemaan Once soundtrack jos pitää hyvästä singer-songwriter –musiikista ja vuokraamoon heti ensi sunnuntaina, koska elokuva on parhaimmillaan tuona lepopäivänä.

Jumalille kiitos irlantilaisesta sitkeydestä ja tekemisen palosta!

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti