14. joulukuuta 2010

Se toinen tapa johtaa yritystä

Tiedän, menee ihan Alf Rehniksi, mutta se on totta. Kaikki yritykset, joiden kanssa olen ollut 20 vuoden aikana yhteistyössä, ovat viisaita ja järkeviä. Yksikään niistä ei ole noussut erikoiseen menestykseen. Osa jopa kuoli.

Niitä kaikkia yhdistää se, että ne nojaavat hyviksi kirjoitettuihin oppeihin ja esimerkkeihin. Kuulut taloustaitajat, markkinointigurut ja muut keräävät riveissä pölyä yritysten johtohenkilöiden kirjahyllyissä.

Yrityksiä johdetaan tiukalla kulu- ja seurantapolitiikalla, johon kuuluvat taloudenvalvontaohjelmistot, projektiseurannat, työaikaskannerit, jne. Kaikki kulkevat myyntijengi vahvasti muita osastoja edellä.

Olisiko myös toinen tapa? Luottamus ja kipinöivyys.
 • Firman juhlat, joissa saisi mm. polttaa kaikki henkilövalvontakortit. 
 • Jokainen hoitaisi työnsä, muttei olisi työaikaa. Lusmut saisivat kenkää (sillä todellinen vapaus maksaa).
 • Jokaviikkoisten myynti- ja strategiakokousten sijaan koko firman ideointi-iltoja, joissa saisi heittää ilmoille myös alan ulkopuolisia ideoita.
 • Pohdintaporukoita, joissa mietitään esim. miksi tietokone- ja konsolipeliteollisuus on jo kymmenkertainen verrattuna elokuva- ja musiikkiviihteen aloihin, Android ohittaa tulevaisuudessa suosituimpana käyttöjärjestelmänä Windowsin ja miksi emme vieläkään ole Kuussa, saatika Marsissa?
 • Jne.
Tiedän, olen aina tuntenut itseni myynti- ja johtokokouksissa hieman ulkopuoliseksi. Tautini taitaa olla harvinainen, koska en ole tavannut vielä ketään, jonka kanssa voisi kipinöidä laajemmin moisia ajatuksia. Olen jopa hakenut sellaista blogissani.

Tiedän myös sen, että mallillani kaikki voisi päättyä kaaokseen, mutta myös todelliseen hittiin. Rovio Angry Birdseineen on mielestäni samalla polulla.

Tiedän myös ne kymmenet jos- ja muttamiehet, jotka tätäkin kirjoitustani kommentoivat.

Jari, VIIDAKKORUMPU

2 kommenttia:

 1. Hei Jari, lukaisepa Ricardo Semlerin "Maverick: The Success Story Behind the World's Most Unusual Workplace" sekä "The Seven-Day Weekend: Changing the Way Work Works" kun ehdit.

  Semlerin SEMCO on mielenkiintoinen Brasilialainen yritys jonka johtamisessa on kyseenalaistettu näitä "perinteisiä oppeja" jo vuosikymmeniä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Jussi vinkistä. Etsinpä opuksen käsiini :)

  VastaaPoista