24. syyskuuta 2007

Yritysten yhteisöllisyydestä ja ekologisuudesta.














Nämähän termit ovat markkinoinnissa nyt ns. tapetilla kohdennetun markkinoinnin ohella.

Henkilökohtaisesti moisia suunnitelleena ja toteuttaneena tohdin nyt kertoa oman mielipiteeni asiasta.

Itse kuulun seuraaviin vapaisiin yhteisöihin: smart-klubi (auto, valitettavasti), jatkoaika (jääkiekkoaiheinen foorumi), ja lukuisiin muihin joko musiikki- tai kirjallisuusalan erikoisryhmiin. Clue löytyy sanoista vapaa ja erikoisryhmä.

Kun yritys haluaa olla hip, niin siitä käytännössä tulee helposti vaan hop. Julkaistaan ”mukablogeja” ja ”mukafoorumeita”, mutta ei olla intohimolla niitä kehittämässä ja niistä huolehtimassa. Syy ja seuraus-suhde ovat selvät – ei sydäntä, ei uskottavuutta. Ennen pitkää moiset hankkeet kuolevat välinpitämättömyyteen.

Maailmaltakaan en nyt heti keksi todenmakuista, tahi käyttäjien kesken toimivana pidettyä yhteisöä, saatikka sitten Suomesta, jossa ei uskalleta muutenkaan mitään. Eli älä lähde jollet ota sitä todesta. Hattua voinen muutamille yritysbloggaajille nostaa: tämä ja tämä toimivat.

Oikeastaan sama pätee ekologisuuteen, joka käsitteenä toki on supertärkeä ja jalo itsessään, ja asia jolle onneksi tehdään jo jotain. Pelkäänpä silti, että tuloillaan on n-kappaletta ”mukaekologisia” businesskampanjoita, joissa tuskin nähdään varsinaista muutosta yrityksen varsinaiseen toimintaan. Etenkin tulevat joulutervehdykset – siellä kuulkaas jääkarhut sulaa. Toivottavasti olen väärässä.

Jutun pointti on tämä: yrityksen arvo nousisi, jos se uskaltaisi kohdata ihmiset rehellisesti, vikoineen päivineen. Tuollainen pitkän juoksun ajatus vaan kuuluu menneisyyteen nykypäivän pörssiyhtiöiden keskitiepuurossa, jossa varotaan ihan kaikkea, koko ajan, ja kaikkien kanssa.

Pienissä yrityksissä ei ole varaa olla epärehellinen, mauton, tai muovinen. Voi tulla noutaja aika nopeasti. Tosin liian erottuva tai rohkeakin saa helposti pellen maineen. Kaiketi paras yritys on sellainen kuin paras ihminenkin: oma itsensä mutta avoin, hyväkäytöksinen ja peruskiltti.

Jari, VIIDAKKORUMPU
"lievän suuruuden alarajoilla"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti