16. syyskuuta 2008

Kilpinen hyökkää johtoon

Päivän Kauppalehdessä sanottiin ääneen eräs tabu: (mainostoimisto) PHS:n toimitusjohtaja Petteri Kilpinen haukkui suomalaisyritysten johdon. PK väittää, että täällä osataan johtaa yrityksiä vain kustannusleikkaamalla:

– Johtamisen painopiste on ollut kulujen karsimisessa, sillä sellun hintahan on suunnilleen aina sama, Kilpinen sanoo.

Suomeen ei Kilpisen mukaan ole syntynyt johtamiskulttuuria, eikä täällä ole tajuttu panostaa innovaatioon eikä palvelutuotantoon.

Kilpisen mukaan suomalaisen johtamisen ytimessä on henkinen tai todellinen kellokortti ja se on ihan päin prinkkalaa.

– Perinteinen kellokorttijohtaja on palkannut käsiä tekemään koneita. Viesti ulospäin on ollut, että meillä on hyvä tuote, perkele.

Tämän päivän johtajan tehtävä ei ole repiä työntekijästä irti mahdollisimman paljon aikaa. Osaamisjohtaja palkkaa aivoja tuottamaan innovaatioita ja palveluita. Johtajan tehtävä on myydä yrityksen strategia omille ihmisille.

– Sillä tavoin työntekijä saa syyn olla luova. Ja syyn pysyä firmassa, Kilpinen sanoo.

Työntekijät haluavat tuntea, että tässä firmassa voi toteuttaa itseään ja samalla palvella jotain suurempaa tarkoitusta. Johtamisen pitäisi muuttua välittämiseksi.

– Joku Juuso Walden piti huolta työntekijöistään. Nyt suomalaisfirmoissa on viimeiset kymmenen vuotta mietitty, miten ihmisistä päästään eroon, Kilpinen täräyttää.

Aika kovaa, mutta ei varmaan ihan väärää tekstiä.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti