30. lokakuuta 2007

Nuorna Vista väännettävä.









Olen nyt pari viikkoa touhunnut Microsoft Vistan parissa, jahka sellainen tuli pakosta kotikoneen mukana.

Apple -jumaluuden keskellä elo Windows -koneella on toki äärisäälittävää. Olet kuin Waterloon ruohomatoilla, kun näet että toiseksi viimeinen rivi miehiä kaatuu, ja lasket hiljaa omaa vuoroasi. Silti hankin vielä kerran PC:n kotiin - vanhasta tottumuksesta ehkä. Annoin siis herroille Gates & Ballmer (kuvassa) mahdollisuuden: Näyttäkää sille nuorelle MS-DOSilta haisevalle poolopaidalle ettei tehnyt virhettä nuorna miehenä. Näyttäkää itsellenne kuinka Seattle vielä kerran nousee kanveesista.

Eivät näyttäneet ei. Ensiasennuksen jälkeen aloitusvalikko aukeni, jos mahdollista, vielä sekavampana kuin XP:n oma, mikä on jo lähes käyttöliittymällinen mahdottomuus. No sen vielä kuittaa, jahka säätää (n. 18 minuutin etsimisen jälkeen) Windows Classic – näkymän päälle.

Mutta sitten alkaa käyttö. Ulkonäköön on tullut sellaista sekundamäkkimäistä karkkia, joka lähinnä säälittää. Minkä Apple taitaa, Windows sutii perässä. Mutta sekään ei haittaa. Suurin ongelma ovat Microsoftin omat ohjelmat omassa järjestelmässään!! Aivan täysin munille viety Media Player ja IE eivät toimi sitten piiruakaan Vistassa. Tökkivät, kaatuvat jne. No eihän nykyään hirveästi liikkuvia kuvia koneella katsella ja netissä pyöritä. Onneksi on Firefox, joka toimii moitteetta Vistassakin. Koitan onkia jostain Media Player Classicin, joka XP:ssäkin toimi hyvin.

Itse en enää toviin ole pelannut tietokoneella muuta kuin Eastside Hockey Manageria, mutta uusin kämmi on paljon puhutun DirectX 10:n munilleen veto. Kyseinen rajapinta piti nostaa pelaamisen Vistalla jumaluuden kirsikkaisille huulille, mutta taitaa mennä sinne toiseen huuliosastoon sekin heti kättelyssä.

Ja uudesta Office-paketista ei tarvinnut kun nähdä vilaus niin se riitti. Applekin murtaa käyttöliittymän saloja, niin MS toki haluaa riipiä perässä poistamalla ainoan vähäisen älyn puhkiturvonneesta toimistopaketistaan. Eli Open Office nousee nyt valtaan – se on pläkki.

Ei jumalauta, kuinka tähän on päädytty? On kuin seuraisi Turun johtamista. Tulee mieleen se kuuluisa tositapaus takavuosien futistähden, George Bestin elämästä. Best oli viettänyt jo viidettä päivää makeaa elämää Manchesterilaisessa hotellissa parin kevytkenkäisen typsyn kera, kun aamiaista tuomaan kiiruhtanut nuori hotellin työntekijä (ja ManU fani) saapui ovelle ja koputti. Ovi avattiin, ja hotellipoitsu asteli makuuhuoneen puolelle mansikkavateineen, näki sikakännisen George Bestin ilkosillaan perse pystyssä sängyssä, ja typsyt tanssimassa ummehtuneella kokolattiamatolla. Hätkähtämättä loihe mies sanomaan kuuluisan repliikkinsä: ”Where did it go wrong George?”.

Jari, VIIDAKKORUMPU
"lievän suuruuden alarajoilla"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti