3. huhtikuuta 2008

Ed Powerditch and his miracles of the universe


Lopetin juuri lomallani ehkä yhden maailman parhaista trilogioista, nimittäin Esko Valtaojan trilogian Kotona maailmankaikkeudessa, Avoin tie ja Ihmeitä.

Itse olen ennen ollut sellainen jalat maassa – mies, jolla on ollut vain pieni kiinnostus oman palluramme ulkopuoliseen, eikä kovinkaan suurta intoa tieteistä Biologiaan, Kemiaan tai Fysiikkaan. Siitä tosin on kiittäminen koululaitosta, eli tumihedettä vaan sullekin!

Nyt on toisin. Tuo Kemin ihme suomalaiselle tieteelle opetti ennen muuta avaamaan silmäni useaan suuntaan:

- pallomme ulkopuolelle, josta sain perspektiivin ongelmiini,

- pallomme sisäpuolelle, josta sain perspektiivin olemassaolollemme, sekä

- kaikille mahdollisille asioille tulevaisuudessa, josta sain taas oikeuden unelmoida ja olla toiveikas.

Ei huonosti 860 – sivulta suomalaista tiedeproosaa. Valtaojaan tutustuessani löysin myös hengenheimolaisen uskoon liittyvissä asioissa. Hän on kulkenut suurin piirtein samanlaisia uskonlatuja mitä itsekin olen, ja päätynyt samaan tulokseen: agnostikkoon, joka kuitenkin arvottaa buddhismin oppeja (se ei ole uskonto vaan elämänfilosofia).


Tästä sopivana knoppina muuten tarina, jossa muutama vuosi sitten järjestettyyn maailmanlaajuiseen tiedekonferenssiin oli kutsuttu pääpuhujaksi itse Dalai Lama. Tuota monet tieteilijät ihmettelivät, mutta eivät enää konferenssin jälkeen. Nimittäin ihmisen aivotoiminnan tutkimus otti suuren askeleen eteenpäin, kun Dalai Lama lupasi tieteilijöille käyttöönsä maailman parhaat itsestään tietoiset, eli buddhalaiset mestarimunkit. Samalla mies lupasi buddhalaisuudesta pyyhkiä pois sellaiset totuudet, jotka tiede on jo osoittanut vääriksi. Ei huonosti erään uskonsuunnaksi kuitenkin mielletyn johtajan tekona. Saamme varmaan odottaa tovin ennen kuin Paavi ja muut ”glamrockin” kuninkaat suostunevat samaan.

Eli kaikille teille jotka ette ole ennen olleet niin kiinnostuneita ”suuresta kuvasta”, mutta haluaisitte hahmottaa sen itsellenne, tehkää hyvin ja ostakaa koko trilogia heti. Sen saa naurettavaan 60€ hintaan täältä.

Lopuksi elämänohjeena kaikille Eskon ja Grace Slickin (The Jefferson Airplane) mukaan:

Feed your head, feed your head.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti