8. huhtikuuta 2008

Sir, this is 100% copy


Pohdin taas reissullamme kopiobisnestä kun vaelsimme Bangkokissa, Pratunamin kuuluisalla, noin Turun kokoisella markkina-alueella. Kaikki ostamamme tuotteet olivat n. kymmenesosalla alkuperäisen hinnasta Suomessa. Ja kun hieman katsoo mitä ostaa (sillä shittiäkin on myynnissä) on laatu aivan samaa, ellei parempaa kuin ”oikeasta kaupasta” ostettuna.

Olenkin sitä mieltä, että massavaatepuolella yritysten rutina kopiotuotteista on tekopyhää kaksinaismoralistista paskaa, sieltä syvimmästä päästä allasta.

Pörssivetoiseen kapitalismiin kuuluu että yritykset repivät omistajilleen joka vuosi entistä suuremmat voitot todistaen käsitteen, ”kaiken on mahdollista kasvaa ikuisesti”, todeksi. Tähän on viime vuodet kuulunut tuotannon siirto sinne missä aurinko todella paistaa, tekijä ei maksa, eikä pidä vapaita.

Nyt samasta tehtaasta vuotaa ”kopioita” ulos mm. Pratunamin markkina-alueelle, ja yrityksen isot sedät murahtelevat mediassa että ”on ihan järkyttävän kauheata kun meitä näin ryövätään”.

Tämähän on mahtava systeemi, sillä nyt ns. normaalikin ja normaalia köyhempi kansa saa rintaansa krokomerkkistä pikeetä ja jalkaansa Conversen kumitassua. Onhan se tokin kamalaa kun ne kenellä on varaa maksaa krokopikeestä kaupungin muotikadulla 100+ euroa, ”menettävät” rahojaan kun saman saa 4 eurollakin ”kopiona”.

Itse tein juuri valan etten osta Suomesta mitään vaatetta (en tosin edes tarvitse, mutta milloin viimeksi se on ollut pätevä syy). Lihotan mielummin tavallista thaikauppiasta, olkoonkin että hän taas lihottaa jotakuta ”mafiamiestä”, kuten meille pelotellaan. Menkööt mafiallekin ennen läskiä amerikkalaista eläkeporhoa. Viva revolution!

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti