22. toukokuuta 2008

Mikroyrittäjyydestä.


Törmäsimme äskettäin mikroyrittäjyys-käsitteeseen erään työtarjouksen yhteydessä, ja oli pakko hieman kaivella termiä lisää.

Nobel-palkittu Muhammed Yunus (kuvassa yllä) keksi hyvän keinon köyhyyden poistamiseksi. Professorina ollessaan hän ihmetteli miksi osa oppilaista nälkiintyi ja jopa kuoli. Perehtyessään tarkemmin asiaan hän sai selville, että 42 ihmisen elämä oli ”pilalla” 72 velkadollarin takia. Yunus maksoi velat auttaakseen pulassa olevia ihmisiä, mutta sen lisäksi hän sai ajatuksen köyhille perustettavasta pankista, jonka hän perusti 1983 Bangladeshissa. Pankin nimeksi tuli Grameen.

Tuosta menestystarinasta on noussut järjestö, Grameen Foundation, joka on jo levinnyt 53:ksi eri mikroyrittäjyysjärjestöksi ympäri maailman. Järjestön toiminnan mahdollistavat lukuisat avuliaat (ja rikkaat) ihmiset sekä yritykset. Järjestö myös toimii yhteistyössä muiden tunnettujen avustusjärjestöjen kanssa, mm. Onen.

Mikroyrittäjyys taitaa sittenkin olla parempi keksintö kuin hiilihapotettu lähdevesi. Ihminenhän on luontaisesti utelias ja haluaa aina oppia. Jos häntä tuetaan siinä ja mahdollistetaan valjastamaan henkilökohtainen kiinnostus ja taidot, niin siitähän saattaa syntyä yrittäjyyttä.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti