7. tammikuuta 2009

Auta Aasian fantteja



Thaimaassa liikkuessa törmää usein norsunpoikasiin, jotka kulkevat turistialueilla omistajansa/ kouluttajansa (Mahutinsa) kanssa kerjäämässä ruokaa ja rahaa. Norsut ovat huumattuja, jotta ne kestäisivät metelin, kirkkaat valot, autot ja ihmiset. Tie turistimagneetiksi on uskomattoman julma ja sadistinen. Siihen kuuluu mm. koko ruhon alueelta puuhun sidottuna eläminen.

Norsuja piilotellaan moottoriteiden alla päivisin, kiinnitettyinä puuhun n. metrin pituisella kettingillä. Piilottelun syy löytyy lainvastaisuuden lisäksi Thaimaan historiasta ja Buddhismista. Norsu on aina ollut Aasiassa pyhä ja arvostettu eläin. Sitä on käytetty sodissa ja metsätöissä hevosten tapaan, ja sitä palvotaan edelleen mm. kuninkaan valtaa symboloivana eläimenä (valkoinen norsu). Syötävää vankeina pidetyt norsut saavat keskimäärin pari sokeriruokoa/ kärsä, kun tarvitsisivat 100-250kg/päivä.

Suurin syy siihen, miksi ”ongelmanorsuja” nykyään näkyy kaduilla, näytöksissä, ja sirkuksissa niin runsaasti, johtuu sekä valtavien metsähakkuiden kieltämisestä, että turisteista. Norsuja käytettiin metsähakkuissa raivaamassa valtavia puunrunkoja pois hakkuualueilta. Hakkuut kiellettiin kokonaan 70-luvulla. Turistit taas tietenkin tuovat helppoa rahaa. Tukemalla näitä ”hälfäss-sirkuksia” jmv. hässäköitä, varmistamme siis eläinten julman kohtelun jatkossakin.

Hollantilaiselle Antoinette van de Waterille kaikki tuo oli liikaa. Hän kävi vapaaehtoistyöntekijänä norsujen pelastusfarmeilla, kunnes päätti siirtyä tekemään niiden hyväksi täysipäiväisesti töitä. Nyt Antoine ja thainainen Sangduen ”Lek” Chailert ovat perustaneet, ja pyörittävät omaa järjestöä, joka pyrkii pelastamaan nuo katu-fantit, ja palauttamaan kärsimyksessä eläneet eläimet takaisin luontoon ostamalla ne omistajiltaan vapaaksi. Lisäksi he yrittävät saada thai-ihmisten kunnioituksen norsuihin takaisin, kiertelemällä kouluissa, temppeleissä jmv. paikoissa kertomassa norsujen tilanteesta. Heidän järjestöllään, Bring The Elephants Home, on koko ajan kasvava luonnonpuistoalue Thaimaan Pohjois-osassa, lähellä Chiang-Maita, johon nuo vapaaksi ostetut jätit tuodaan elämään norsun tavoin, ja joita autetaan luottamaan taas ihmisiin.

Viidakkorumpuna tuemme sellaisten järjestöjen toimintaa, jossa yhden ihmisen päättäväisyys ja tahto on perustana (se on 2000-luvulla harvinaista herkkua). Pyydämmekin nyt sinua mukaan talkoisiin, jossa on tarkoitus ostaa lisää metsäalueita BTEH-järjestön maille. Levitä sanaa ja lahjoita mitä pystyt. Kerätään yhdessä helmikuun loppuun mennessä iso Suomipotti. Voit lahjoittaa mm.:

-adoptoimalla oman norsun
-ostamalla palan viidakkoa
- tai liittymällä firmasponsoriksi

Kiitos avustasi.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti