23. tammikuuta 2009

Pohdintaa

Luin juuri mieleenpainuvan artikkelin (muutaman vuoden vanhasta) brittiläisestä Revolver-lehdestä. Siinä Nine Inch Nailsin Trent Reznor ja Pink Floydin kulta-ajoilta tuttu tuittupää Roger Waters juttelivat kunnianhimosta, työstään, ja elämästään. Lehdeltä oli eri nokkela veto asettaa vastakkain kaksi vastarannan kiiskeä, joista ensimmäinen oli haastattelun aikaan 35-vuotias, ja jälkimmäinen 56-vuotias. Syntyi mahtavasti kaksi näkökulmaa: taistelija, ja taistelusta viisastunut.

Se pani miettimään omaa työtä ja kunnianhimoa. Tunnistin itseni Trentin vastauksista. Olen vielä taistelijavaiheessa, jossa haluan saada työllemme vastakaikua (ja tuntea että olomme maailmassa huomataan). Vaikka muuta väitetään, on mukavaa kun joku kehuu ja vaikkapa palkitsee. En ole vielä pisteessä, jossa ymmärrän, ettei työnsä käyttäjään voi vaikuttaa kovinkaan paljon. Sellaiset työt, joita itse arvostaa, eivät saa kävijöitä ja tuloksia, ja taas sellaiset puolihuolimattomat häslingit saavat yltiömäärin.

Molemmat totesivat lopuksi, että tärkeintä on se viimeinen siveltimen veto, ja palkintohuokaus: ”aaah!”. Sen jälkeen olet itse tehnyt parhaasi. Kaikki muu on maailman matemaattisten totuuksien summaa, tai Jumalan, ketkä moiseen uskovat.

Illalla on paikallinen mainosgaala, jossa alueen parhaita töitä taputetaan esiin. Me emme ole palkituissa mukana. Syitä on monia, mutta silti olisi ollut kiva tehdä työ, josta tuomaristo olisi pitänyt. Olisi ehkä pitänyt perustella työnsä, ennen kuin lähettää ne kisaan?... (Ja monen monta muuta syytä, mutta kaikki se on omaa huonoutta, joten turpa kiinni, kirjoittaja).

Olemme tehneet mm. paljon "asiakkaan ohjaamia" businessvetoisia kampanjasivuja. Ehkä olen siirtovaiheessa taisteluista viisastunut -kategoriaan, koska en enää (läheskään niin usein kuin ennen) availe suutani palavereissa, ja perustele, miksi ehkä voisi koittaa hieman muuta. Onko se sitten viisastumista - vai luovuttamista?

Nyt, tiukkoina eurotaistelun aikoina yhä useampi alamme toimijoista ottaa mielummin työn sisään sellaisena kun asiakas haluaa, kun alkaisi ehdottaa työn muuttamista ehkä, huom. ehkä paremmin toimivaksi. Onko se ammattitaitoa tai palvelua?

Ei ole.

Jari, VIIDAKKORUMPU

P.S. Työt nähneenä ei harmita kyllä yhtään: "Oscars tied with politics? Get out of here ;)"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti