5. helmikuuta 2009

Pitää valehdella

Työelämästä löytyy ainakin yksi murskaamistaan odottava tabu. Kenenkään ei sovi myöntää että valehtelevat. Kaikki yritykset ovat luovia, dynaamisia, luotettavia ja mitä lie. Jokainen työhakija ja -tekijä äidin kultamussu, joka työskentelee kuin neutronivarattu kultainen noutaja. Koska joku heittää ensimmäisen kiven?

Ongelmanahan on se, että kaikki ovat demokraattisesti samanlaisia. Jos joku irtoaa joukosta, moista pitää kurmoottaa välittömästi. Fakta taas on se, että olemme kaikki epätäydellisiä yksilöitä, jotka yhdessä muodostamme vinoja joukkioita, yrityksiä ja kaveripiirejä.

Taloussanomissa ollut aihetta sivunnut juttu on kauheaa luettavaa:

– Kirjoita cv ja nuku yön yli. Kirjoita se uudelleen ja nuku jälleen yön yli. Mieti, millaisen kuvan se sinusta antaa ja luetuta sitä ystävillä.

Myös haastatteluun Kojonen kehottaa valmistautumaan hyvin ja miettimään, miten kysymyksiin vastaa myönteisesti. Ikäviä totuuksia ja töksäytteleviä vastauksia hän suosittelee välttämään.

– On realiteetti, että pikkuisen pitää osata pelata niin hyvässä kuin pahassakin.

Kojosen mielestä työnhakija voi ottaa oppia toimitusjohtajista, jotka nyt kertovat erilaisista supistuksista ja väen vähennyksistä. Kukaan ei sano, että firmamme horjuu konkurssin partaalla, vaan johtajat puhuvat esimerkiksi toiminnan järkeistämisestä ja vastaamisesta markkinoiden haasteisiin.

”Pikkuisen pitää osata pelata”, ”ota oppia toimitusjohtajista”. Mitä ihmettä? Entäs jos joku olisi vaan rehellinen: ”Emme saa enää työtä, koska toimintatapamme on vanhentunut, ja se ei vaan enää riitä. Olisimme kyllä kouluttautuneet jos työtä ei olisi ollut niin paljon, ja olisimme muuttaneet toimintaamme, jos olisimme ehtineet, tai tajunneet sen tarpeellisuuden.”

Ei kenenkään muun työ ole aivokirurgiaa kuin aivokirurgin. Olisi kivaa, jos rehellisyys saisi arvonsa. Siitä seuraisi kuitenkin pettymys, yksi pieni tuhnu. Kukaan ei kuitenkaan heitä kivellä. Lopettavat vaan tilaamisen.

Jari, VIIDAKKORUMPU

P.S. Ja kuinkas kävikään, Aucoraattorissa Janne julkaisi muutama tunti myöhemmin jutun samasta aiheesta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti