18. toukokuuta 2010

The Early Edition - tulevaisuuden (sanoma)lehti



Nyt alkaa mikromaksujen aika verkossa. Lähes kaikki niistä toimivat digitaalisina kukkaroina, jonne etukäteen ladataan rahaa, ja josta sitten maksetaan yhdellä klikkauksella. Mikromaksuja tarjoavat jo mm. PayPal, Google, sekä kotimainen Ape.

Esim. lehdet alkavat siirtyä artikkelipohjaisiin maksuihin: pääset lukemaan jutusta alkuosan ilmaiseksi, jos koko artikkeli kiinnostaa, "ostat jutun auki" pienellä maksulla. Tuo edellyttää toimittajilta oikeaa perehtymistä aiheisiin, sillä kuka ostaa STT/Reuters -kloonijutun?

En ole vielä ahnehtinut iPadia jenkeistä, mutta törmäsin siihen saatavaan The Early Edition -sovellukseen (video yllä), jossa käyttäjä antaa sovellukselle haluamansa RSS Feedit, ja se koostaa niistä ajastettuna (esim. yön aikana) käyttäjälle "kohdennetun" sanomalehden. Aito globaali sanomalehti, jonka sisällön lukija päättää. Mahtavuutta!

Mihin siis enää jatkossa tarvitsen tilattuja paperilehtiä?

Kun yhdistetään kirjoitukseni alku ja The Early Editionin kaltaiset palvelut, saadaan käyttäjän itsensä taittama globaali lehti, jonka sisältö koostuu vain niistä aiheista, joista käyttäjä itse on kiinnostunut. Osa sisällöistä voinee olla mikromaksullisiakin artikkeleita, esim. spesifit, "syvät jutut" tieteen saralla, taustoittavat henkilöartikkelit, jne. Sisältöjen suurtarjonta lienee kauan vielä englanniksi, joten kaikille tulevaisuuden lehti ei aukene. Toki suomalaisiakin lehtiä ja osalta RSS Feedejäkin, mutta löytyykö aitoa, itse ajateltua, toimitettua materiaalia?

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti