11. joulukuuta 2007

Smartista, ilmastonmuutoksesta, ja tomaateista.










Helsingin Sanomat on ilahduttavasti koonnut yhteen ilmastonmuutosta koskevat juttunsa. Kannattaa tsekata täältä. Al Goren tuore Nobel-puhe, joka kannattaa yli 20 minuutin kestostaan huolimatta katsoa/ kuunnella kokonaan ja tarkaan, löytyy täältä.

Kyllähän me kaikki olemme tiukasti valmiita pysäyttämään muutoksen. Juhlitaan nyt vaan tämä joulu pois alta, ja käytetään tammi-ale tehokkaasti hyväksi, ni het sen jälkeen torjutaan niimmaa perkeleest kaikkee.

Itsekin vaihdoin jo muodikkaat e-lamput, ja mietin taulu-TV:n valmiustila-ongelmaa. Nimittäin siinä on sellainen saatanallinen vaiva, kun joutuu kyykistymään niiiiin syvään, että saa jatkojohdon katkaisemisen pois päältä. Selkä menee ennen ilmastoa.

Pattereita (en lämmitys, vaan virtasellaisia) olen myös miettinyt. Roskikseenhan ne on heitettävä kun lähin ongelmajäteastia on 4km:n päässä. Olen tosin ratkaissut ongelman niin että käärin ne ensin folioon tai wc-paperiin, silloin ei niitä huomaa siellä perunoiden seassa.

Toinen ongelma on tuo lähiliikkeiden tukeminen. Prismasta kun kahmii viikonlopun eineksiä, niin vierekkäin ovat punaiset sileät tomaatit, ja ruskean täplikkäät tomaatit. Sileät maksavat kolme kertaa vähemmän – missä on siis ongelma? Kätevää muuten kun on kilohinnat euroissa. Näkee aina ostaa halvinta! Eikös Papua Uudessa Guineassa ole kuuma? Päärynöiden on siis syytäkin olla tuotu sieltä.

Entäs liikenne, lempiaiheeni. Smartilla kuljetaan töihin talvet, pyörällä muut ajat. Mistä enää riittää supistettavaa? Auto on runsaan metrin pitkä ja kulkee lasinpesunesteellä. Mukana menee 245kg ihmislihaa (minä ja Suomen mahtavin animaattori-Rani). Bussilla olisi kiva kulkea, mutta niissä kuski kulkee kovempaa kuin auto. Tosin on hyvä että Turun kaupunki on joukkoliikenneongelman kanssa hereillä. Porukka ei käytä busseja tarpeeksi, joten lakkautetaan linjoja lisää ja nostetaan kertalipun hintaa sellainen 50 prosua, niin johon lähtee ongelma lapasesta! Sen jälkeen 200 metrin matka tulevassa kulttuuripääkaupungissa maksaa eläkemummolta lähes saman kuin lentää Bangkokista Balille ilmastokokoukseen.

On niin paljon mitä pitäisi muuttaa ja tehdä, mutta YLE:n ylipäällikköä mukaillen: "se on vaan yks planeetta, so fucking what!"

Jari, VIIDAKKORUMPU
”lievän säästämisen alarajoilla”

1 kommentti: