11. maaliskuuta 2008

Sähköauto tulee - NYT!


Avoimelle lähdekoodille on nyt tapahtumassa jotain, joka viimein nostaa sen monen huulille.

Nimittäin suomalainen Sähköautot – Nyt! – järjestö järjesti kuukausi sitten kyselyn, jonka tavoitteeksi toivottiin 500 sähköauton ostosta kiinnostunutta. Jos tavoite täyttyisi, hommaan lähdettäisiin tosissaan. Ja toteutuihan se, vajaassa kuukaudessa yli 600 ”ostajaa” ilman mainontaa ja lehtikirjoittelua!

Tekniikka piti rakentaman VW Golfiin, suomalaisten suosikkiautoon, mutta norjalainen sähköautojen jälleenmyyjä, Enviro Elbilsalg tilasi heti 300 autoa, joten projekti päätettiin heidän toiveensa mukaan tehdä Toyota Corollaan pohjautuen. Enviro rahoittaa myös proton. Perusmalli tulee kulkemaan 150km toimintasäteellä ja vastaavan ”teho-ominaisuuksiltaan” sekä hinnaltaan uutta vastaavaa bensamallia (n. 20 000€).

Huikeinta kuitenkin on, että tekniikka tulee perustumaan Linuxiin ja siitä kasataan avoin dokumentti, joten kaikki halukkaat ja kykenevät voivat sen jälkeen ryhtyä toimeen. Auton ”tankkaus” hoituisi esim. S-ryhmän ABC – asemilla.

Tällaisesta toiminnasta lukiessa tulee valoa tunneliin. Projekti ottaa taatusti vientituotteen aseman ja palstamillejä maailman lehdistä. Lisäksi se pönkittää voimalla mm. tuulivoiman rakentamista.

Sitä vaan en jaksa ymmärtää mitä nykytoimittajat tekevät, koska hyviä juttuja ei enää lue lehdistä vaan blogeista. Tälläkin hetkellä valtakunnan pääuutinen on sms-seksistä pitävä Ilkka Kanerva!

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti