12. maaliskuuta 2008

W niinku Wallerstein


Olen viime aikoina perehtynyt herra Immanuel Wallersteiniin. Kuin sattumalta HS julkaisi Immanuelin Helsingin vierailusta myös jutun sunnuntain lehdessään.

Miksi Wallerstein? Siksi että hän ennustaa nykyisen kapitalistisen yhteiskunnan loppua:” Suurpääoman omistajat kaatavat lähivuosikymmeninä maailman talousjärjestelmän, koska se ei tuota tarpeeksi voittoa”, väittää hän.

Lainaus HS-artikkelista: Suuria voittoja Wallersteinin mukaan tehdään enää keinottelemalla ja spekuloimalla. Kapitalismin lopussa on kyse oikeastaan siitä, että maapallolta loppuu tulevaisuudessa halpatyövoima ja luonnonvarat. Kun vuosi vuodelta elintaso, palkat ja raaka-aineiden hinta nousevat myös kehitysmaissa, kapitalistin voitto pienenee.

Kuulostaa todelta, ja maalaisjärjeltä. Mikään ei voi, Speden ikiliikkujaa lukuun ottamatta, kiihtyä, nousta, tai kasvaa loputtomasti.

Mikä sitten korvaa nykyisen suurahneuden? W:n mukaan sen korvaa kaaos, jonka aikana seulotaan seuraava voittoisa järjestelmä. Wallerstein on teorioissaan tosin paljon velkaa Marxille ja Leninille, mutta se on jo toinen keskustelu. Joka tapauksessa lisätutustumisen arvoinen herra lienee kyseessä. Tosin ei The Modern World-System varmaankaan ole ihan sitä parasta lomalukemista. Well, I'm off to eat King Crabs! Nähdään 25.3.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti