31. tammikuuta 2008

Seuraamme omatuntoamme, siksi olemme!

(kuva kopioitu Australian E-journal of theology -artikkelista)

Heureka! Olemme osa omatuntotaloutta. Vihdoinkin joku on osannut pukea sanoiksi sen mitä Viidakkorumpukin on ja miksi se perustettiin. YK:n ihmisoikeuksien julistuksessakin jo sanotaan: Kaikki ihmisolennot syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä. Ei tosin kannata kääntää termiä englanniksi: Conscience .. öö...siis huijaustiede?

No, pakko lyhyesti siteerata myös Kauppalehden uusinta Optiota, josta löytyy aiheesta iso ja pirun hyvä juttu. Lehdessä omatuntotalous on määritelty seuraavasti: ”Omatuntotalous on vastavoima sairaan itsekkyyden ajalle, jossa voitontavoittelu on ainoa yritysten toimintaa ohjaava tekijä. Omatuntotaloudessa vastuullisuuden syventäminen on luonnollinen osa yrityksen ajattelua ja prosesseja. Vastuullisuus luo parhaimmillaan pohjan koko yrityksen olemassaololle.”

Ja lisää Michiganin yliopiston professori, W.Chan Kimiltä: ”Olemme tällä hetkellä tässä maailman tilassa siksi, että bisnesihmisillä on ollut vain terävää älyä. Tulevaisuus on niiden, jotka pystyvät yhdistämään terävän älyn hyvään sydämeen.”

Nyt kun on pystytty määrittämään syy, miksi useimmat meistä hyppäävät pois vanhoillisista ja kaiken tekijöistään imevistä yrityksistä, on vain levitettävä sanaa, ja odoteltava että asiakasyrityksetkin ottavat ohjetta onkeensa, ja meidän tyyliset pienemmät yritykset pärjäävät ja tukevat toisiaan sen odotusajan.

Pörssiyhtiön kurssin muutos (!) on toki vaikeampaa, muttei mahdotonta jos tahtoa ja sydäntä löytyy. Samaisessa lehdessä on kolme hyvää esimerkkiä suuryrityksistä, jotka ovat tajunneet tarpeeksi aikaisin muuttaa kurssiaan: Virgin, Mark&Spencer ja Toyota. Tässä taas päinvastainen esimerkki kotimaastamme. Go Lilius go.

Olemme kolmannen teollisen vallankumouksen ensimetreillä. Mahtavaa.

Jari, VIIDAKKORUMPU
”lievän omatuntotalouden alarajoilla”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti