29. syyskuuta 2010

Pienyrittäjää viedään kuin kuoriämpäriä

Alkaa olla kymmenisen vuotta siitä kun lähdin osakkaaksi ensimmäiseen (pien)yritykseen. "Omia" (pien)yrityksiä minulla on nyt kaksi: Viidakkorumpu ja PikkuApuri. Lisäksi olen nyt toiminut Turun Yrittäjien hallituksessa runsaan vuoden, ja nähnyt sitäkin toimintaa tarpeeksi. Alkaa siis olemaan perspektiiviä katsoa pienyrittämistä Suomessa.

Yrittäminen itsessään on hienointa mahdollista työtä. Sitä saat mitä osaat. Sinulla on vapaus tappaa itsesi työllä joka on huonosti organisoitu, hinnoiteltu tai väärillä markkinoilla. Toisaalta voit käydä lenkillä, uimassa tai leffassa keskellä päivää, jos tyydyt vähään. It's up yours, kuten rallikuski-Grönholm loihe lausumaan.

Sitten se toinen puoli: (pien)yrittäjän asiakkaat, kunta, valtio ja muut ulkopuoliset.

Lähes aina pienyrittäjä saa odotella omia rahojaan suuremmilta, koska eräpäivät tai pienet sakot eivät suuria hetkauttele. Nytkin meillä on yli 30 000€ saamiset viikkoja myöhässä. Suurimmathan jopa sanelevat valtiolle koska haluavat laskunsa maksaa. Pienyrittäjän taasen pitää kaikki maksaa ajallaan, koska ei ole varaa heittää rahaa heitteille. Muissa asioissa seison edelleen vuosi sitten laatimani listan takana:

(Nuoretkin) Yrittäjät haluavat kuitenkin ennen kaikkea turvaa ja jatkuvuutta. Mitä sen eteen olisi konkreettista tehtävää korulauseiden sijaan?

1. Yrittäjien työttömyysturva samalle tasolle kuin muilla työntekijöillä, puhumattakaan siitä ”spitaalista”, että yrittäjän puolisonkin turva kärsii jos on ”yrittäjän pari”.
2. Erilaiset maksut (TyEL, verotus, Sotut, jne.) porrastetuiksi tai selvää helpotusta pienyrittäjille. On aivan järjetöntä, että pienyrittäjät (joita on jotain yli 90% kaikista yrittäjistä) maksavat samantasoisia maksuja kuin suuryritykset.

Ja on aivan sama kuka nuo parantaa: Suomen-, Varsinais-Suomen- tai Turun Yrittäjät. Jokaista  tarvitaan, sillä pelin viimeisessä kentässä on vastassa Kataisenkova Valtio, joka Verokarhu oikeana pakkinaan teilaa yrittäjien joukkueen alle nanosekunnin, ellei joukkuepeli ole kunnossa.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti