3. maaliskuuta 2009

Hosting on ongelma

Number of internet hosts by country, 2005

Verkkosovellusten ja -sivujen hostingmaksu on todella monelle asiakkaalle ongelma: mistä me oikein maksamme?

Perusteiltaan hostingmaksu on maksu ja vakuutus siitä tilasta, jossa asiakkaan sivusto tai sovellus fyysisesti sijaitsee. Tarkemmin englanniksi täällä.

Käytännössä joku jamppa tai ryhmä jamppoja on ostanut itselleen erikoisjäreän tietokoneen (serverin). Siinä on yleensä huima määrä kiintolevytilaa ja muistitehoa erilaatuisten bittipeikkojen temmellettäväksi ja flash-höpötysten höpistäväksi.

Heidän tuttavansa pyytävät ensin josko siihen saisi enonkumminkaiman sukupuun ja mp3-kirjaston pyörimään. Aikaa myöten nuo pyynnöt alkavat vituttaa tuota jamppajoukkoa, ja he päättävät tehdä järeästä palveluraudastaan aidon firman. Siitä lähtien kaikki asiakkaat ja tutut saavat maksaa jamppojen avusta.

Tuo järeä kone saa rinnalleen toisen, kolmannen jne. Kiintolevytilat koneiden sisällä kasvavat, syntyy koneiden sisäisiä virtuaaliservereitä ja rautojen hoitosovellukset monimutkaisuvat, koska asiakkaat haluavat kaikkea lisää:
statistiikkaa sivuiltaan,
varmuuskopioinnin,
dedikoitavuuden (kaksi järeää masiinaa ikään kuin peilaavat toisiaan)
ja muuta monen monituista asiaa.

Verkkotoimijat, kuten Viidakkorumpu, kuulevat jamppojen firmasta: josko meidän tekemät sovellukset ja sivustot saisivat jampoilta luotettavan kodin? Viidakkorumpu maksaa jampoille palvelusta rehdin summan euroja, joka kuukausi.

Jossakin vaiheessa jampat ovat huomanneet että tällähän pärjää! Nissan Cherry vaihtuu karheaan Bemariin ja puheet sylkivoittoisiksi. On investoitu ja hoidettu purkit toimimaan, joten nyt "rahaa tulee tyhjästä". Tässä vaiheessa draaman kaari kääntyy laskuun. Asiakkaan sovellukset eivät enää toimikaan, sivustoja "katoaa", varmuuskopiointi ei ollutkaan toimiva ja kaljaa oli liiaksi.

Tästä turhautuneena verkkotoimija, kuten Viidakkorumpu, saa asiakkaaltaan aikamoisen määrän haisevia terkkuja risukasaan käärittynä. Jollei Viidakkorumpu olisi tajunnut kopioida kaikkea tuotantoaan myös omille levyilleen, olisi asiakkaan bittityöt leijuneet tauhkatuhkana virtuaali-ilmaan.

Kun shokista on selvitty, Viidakkorumpu alkaa etsiä seuraavaa luotettavaa hostingyritystä, ja on onneksi jo toista vuotta ollut sen luotettavan yrityksen asiakas. Kun Viidakkorummun asiakkaiden sivut kukkuvat, siitä voimme maksaa luotettavalle jampalle rahaa. Ja siitä puolestaan asiakkaamme maksavat meille. Meidän pitää ainoastaan pitää huoli siitä, että jamppa jatkaa Nissan Cherryllään ajoa, tai muuten täytyy taas hakea uusi kiertoon.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti