23. maaliskuuta 2009

Musiikkia Afrikasta


Olen aina ollut laaja musiikinkuluttaja, määrässä ja variaatioissa. Viimeiset kaksi vuotta olen kuulemani mukaan siirtynyt yhä etelämmäs, siksi on paikallaan heittää lyhyet tärpit afrikkalaiseen musiikkiin.

Kuten me ihmisetkin, myös musiikki on syntyperältään Afrikasta. Laajaa afrikkalaisen musiikin perimää kuuleekin kaikissa musiikkityyleissä, selkeimpänä kuitenkin ehkä kreoliperinteessä, New Orleansin polyrytmiikassa. Listaan alla nyt muutaman tärpin, joita joskus kannattaa kirjastosta lainata tai verkosta ladata. Vaikkei sanoja ymmärräkään, musiikin tuntee syvällä.

Tinariwen
Ehkä eniten kuuntelemani ja ”oudoin” yhtye. Yhtyeeseen kuuluu sekalainen Tuareg-heimon sakki, jopa 30 eri soittajaa, mutta maailmaa kiertäessään heitä on yleensä vain 7-10 henkilöä. Heimo tulee siis syvältä Saharasta, ja sen musiikki on sekoitus itä-afrikkaa ja paremmin tuntemaamme aavikko-bluesia.

Video


Amadou&Mariam
Malilainen musiikki on viime aikoina ollut valtaisa myyntimenestys, ja siitä maasta olisi voinut nostaa monta muutakin artistia (Toumani Diabate, Salif Keita), mutta nostan kaksi, joista tämä sokea pari ensin. AM tekee tanssittavaa ja länsimaisia vaikutteitakin sisältävää ”perusafrikkalaista” (jos sellaista voi sanoa olevan) rytmimusaa.

Video

Ali Farka Toure
Toinen malilainen, nyt jo edesmennyt supertähti, mutta hyvin hyvin bluesvaikutteinen sellainen. Hänen musiikkinsa onkin sanottu olevan länsimaisen bluesin ja perinteisen malilaismusiikin rajalta. Ali on tehnyt paljon yhteistyötä mm. maailmanmusiikin suurlähettilään, Ry Cooderin kanssa.

Video

Afrikka on paitsi sarvikuonojen maa, myös iso kun perkele. Siksi artistejakin riittää joka lähtöön. Jos pitää upeasta stemmalaulusta, kannattaa tsekata Ladysmith Black Mambazo...ja Ayub Ogada ja...katso vaikka täältä.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti