6. elokuuta 2009

Mitä yrittäjäjärjestöt tekevät?


Olen nyt ollut 3,1 vuotta yrittäjänä. Sitä ennen olin pitkään palkollisena eri yrityksissä. Isäni on pitkän linjan yrittäjä, joten pakkohan se ”autuus” oli itsekin kokea, vaikka kouluissa peloteltiin yrittäjyydestä siihen malliin, että pistää miettimään millaisia intressejä ”opettajilla” oli taskussaan.

Ensimmäinen yllätys yrittäjän tiellä oli lukuisille spämmipostilistoille joutuminen. Kun rekisteröit yrityksesi, liityt yrittäjäjärjestöön, jne., soi puhelimesi heti kuumana kaikkia megatyrkkyjä, joiden tehtävä on heti ottaa rahat pois hyväuskoisimmilta yrittäjiltä. Lisäksi sähköpostisi turpoaa noiden iilimatojen tarjouskirjeitä ja mainoksia. Tästä kauhein esimerkki ovat ns. hakemistoyritykset.

Toinen tajunnanräjäyttäjä, ja suurin näistä, oli ns. turvaverkon täydellinen puute. Jos ryhdyt yrittäjäksi, et saa epäonnistuessasi mitään muuta kuin perustyöttömyyspäivärahan. Lisäksi yrittäjänä oleminen ei tuhoa vain omaa verkkoasi, vaan myös kaikkien lähimmäistesi turvat ja hengähdystauot. Puolisosi ei pääse vuorotteluvapaille, ei saa liittojen tukia, jne. Olet perheinesi alimmainen spitaalinen hyvinvointiyhteiskunnassa, vaikka painat niska limassa töitä.

Kolmas shokki oli lukuisten maksujen suuruudet. Yrityksessämme työskentelee päätoimisesti vain 3,5 henkilöä, mutta silti vakuutus-, työttömyys-, sotu- ym. maksut ovat pöyristyttävän suuria. Ne todellakin varmistavat sen, etteivät kaikki välttämättä saa edes palkkojaan joka kuukausi. Pitäisikö maksut suhteuttaa esim. yrityksen koon mukaan?

Shokkeja riittää, mutta suurin kysymysmerkki jää yrittäjäjärjestöjen kohdalle. Mitä Suomen Yrittäjät ry. tekee yrittäjien hyväksi? Oma kokemus on:

- Spämmää sähköpostilaatikot täyteen myydessään tietokantalistauksiaan ulos
- Järjestää ”laivatansseja” jossa ”verkostoidutaan”
- Auttaa konkurssiin menevää yritystä tarjoamalla lohduttavaa olkapäätä verkkosivuillaan

Siinä se. Olisiko siis mahdollista saada vastauksia, miksi yrittäjän asema työkentällä on edelleen kuin spitaalisen? Yrittäjäjärjestö on 110 vuoden aikana ilmeisesti vaan ”ollut olemassa”.

Jos yrittäjäjärjestö saisi yrittäjille aikaan yhtä reilun turvaverkon liiton tukirahoineen, kuin on palkkatyöläisellä, tekisi se täsmäkampanjallaan tähän maahan kymmenenkertaisen määrän aloittelevia yrityksiä, joista osa varmaan voimakkaasti kasvuhakuisiakin. Sillä parhaimmillaan yrittäminen on silti parasta. Jo pelkästään se, että saat palkkaa tehdystä työstä, et suoritetusta työajasta, on kaiken vaivan arvoinen.

On ironista, että nyt samaan aikaan Suomen PR-pumppu Ollilan johdolla brändää Suomesta yrittäjän ihannemaata. Millä perusteella?

Jari, VIIDAKKORUMPU

EDIT: ilmeisesti rajun taistelun jälkeen joku voi yrittäjänä jotain jostakin saadakin, ehkä. Tässä ohjeita.
EDIT2: AYT:n jäsenmaksun suuruus esim. 30000€ vuosituloilla on 650€/vuosi. Vähän eri kuin palkansaajan 65€/vuosi.
EDIT3: Loistavaa. Joku haluaa samaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti