11. elokuuta 2009

Voimme oppia Kasvilta paljon

Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun ko. herra J.J. Kasvi kertoo jotain todella olennaista kolumneissaan. Olen täysin samaa mieltä siitä, että yhteiskuntamme tarvitsee kokonaan uudet työelämän ja vapaa-ajan (onko mitään muita aikoja?) pelisäännöt - ja nopeasti. Millä sen saisi keski-iältään 56,3 -vuotiaiden hyvämahaisten ja -tuloisten politrukkien päähän? Ehkä on odotettava, että he siirtyvät 10 000€ kuukausieläkkeelle kahden vuoden sisään?

Lait ja sopimukset olettavat kuitenkin edelleen, että työ ja vapaa ovat kaksi erillista aikaa: Työpuhelin on johdolla kiinni työhuoneen seinässä, eikä kesämökiltä ole yhteyttä työpaikan tietojärjestelmiin.

Emmehän me itsekään osaa vielä oikein elää tässä uudessa todellisuudessa, emme työn antajina, johtajina emmekä tekijöinä. On helppo uuvuttaa itsensä ja alaisensa, kun työlle ei ole paalutettu selkeitä rajoja. Myös töistä palautumiselle on varattava kalenterista aikaa. Luovuus ei projektihelvetissä kuki!

Työelämään kaivataan kipeästi uusia taitoja ja pelisääntöjä. Oman työn, ajankäytön ja jaksamisen hallinta on tulevaisuuden kansalaistaito.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti