18. toukokuuta 2009

Ensimmäinen upea YT-esimerkki, Kalaset Oy

Ei hemmetti. Näin kauan kesti kunnes sai lukea yrityksestä, joka todella toimii omatuntotalouden voimalla. Kun ostan kalaa, pidän huolen siitä, että se on Kalaset Oy:n toimittamaa. Mahtava asia, jonka aion viestiä myös yritykselle suoraan. Tee sinäkin niin, saat hyvän mielen!

Uudessakaupungissa toimiva Kalaset Oy on käynyt ennätysnopeat yt-neuvottelut. Kotimaisia kalafileitä teollisuudelle ja suurkeittiöille valmistavan yrityksen neuvottelut kestivät kahdeksan minuuttia.

Yt-neuvottelujen taustalla oli tuttu syy: laskeneesta kysynnästä seurannut tuotannon ylikapasiteetti. Neuvottelujen lopputulos oli kuitenkin hieman toisenlainen kuin mihin viime aikoina on totuttu.

Kaikki yli kymmenen vuotta yrityksessä työskennelleet saavat kolmen viikon palkallisen lisäkesäloman ja kaikki yli viisi vuotta talossa olleet kahden viikon palkallisen lisäkesäloman. Alle viisi vuotta työskennelleet saavat yhden viikon palkallisen lisäloman. Lopuilla riittää koko kesän normaalisti töitä.

Järjestely koskee kaikkia vakinaisessa työsuhteessa olevia, joita on yli 30 kaikista noin 40 työntekijästä.

Yhtiön toinen omistaja Esa Lahtinen ja Pekka Vapanen kertovat, että juridiset edellytykset normaalien yt-neuvottelujen järjestämiseen olisivat löytyneet, mutta henkilöstöä ei haluttu lomauttaa tai irtisanoa. Epätavalliseen ratkaisuun päädyttiin, sillä henkilöstöstä halutaan pitää tiukasti kiinni.

- Työntekijöiden kannalta on mielekkäämpää maalata mökkiä kuin tehdä täytehommia tehtaalla, Lahtinen sanoo.

Ylimääräisillä vapailla saadaan tasoitettua alan kausivaihteluita. Säästöjä järjestelyistä ei yritykselle tule, mutta se ei ollut tarkoituskaan.

- Takana on kohtalaisen hyviä vuosia, joten ei ensimmäisessä heikommassa tilanteessa voi kohdistaa toimia henkilöstöön. Se on johdon vastuulla, että markkinat pelaavat. Kyllä yrityksen on osattava varautua huonoihin vuosiin jo ennalta, Lahtinen sanoo.

- Yritys ei ole vain kasvoton kone, jonka ainoa tehtävä on tuottaa voittoa. Ei kaikkea mitata rahassa.


Liity mukaan myös tukiryhmään.

Jari, VIIDAKKORUMPU

3 kommenttia:

  1. Anonyymi10.18

    Mikä on tämän uutisen lähde?

    VastaaPoista
  2. Lähde: http://www.turunsanomat.fi/talous/?ts=1%2C3:1004:0:0%2C4:4:0:1:2009-04-25%2C104:4:606810%2C1:0:0:0:0:0

    VastaaPoista
  3. Anonyymi11.01

    Kiitti.

    VastaaPoista