2. helmikuuta 2010

Miksi istumme kokouksissa?

 

Olen edelleen hieman ihmeissäni kun löysin itseni Turun Yrittäjistä, saatika sen hallituksesta. Olen nimittäin ammattini kautta kasvanut uuteen globaaliin maailmaan kiinni (käytännössä internetin kautta). Siellä toimii tuhat ja yksi erilaista foorumia, keskustelupalstaa ja blogia, puhumattakaan sosiaalisen median palveluista. Jokaiseen niistä voi osallistua omalta koneeltaan. Jokaisessa niissä voi vaikuttaa. Jokainen niistä poikii myös fyysisiä ryhmiä jotka kokoontuvat, harrastavat, ja tekevät oikeita asioita.

Muutama yrittäjäkokous vyön alla mietin entistä enemmän, miksi mukavat ja pätevät ihmiset istuvat, osa jopa useasti joka viikko, tuntikausia kokouksissa? Vastausta hakiessa pitää purkaa alkutilanne:

Mitä Turun Yrittäjät oikeasti tekee, ja tärkeämpää - mitä se edes voi tehdä?

Virallisen liturgian ja kaunosanat kai tietävät kaikki, elleivät nukahda kesken lukemisen, mutta jos Yrittäjäjärjestö haluaa olla olemassa vielä 2020, tuo kysymys olisi syytä miettiä aidosti läpi. Muuten on suuri vaara, että ihmiset istuvat tuntitolkulla turhissa palavereissa, jotka aiheuttaa oman organisaation jämähtänyt ja jäykkä toiminta.

On esim. aivan turha vaiva pohdiskella sitä, etteivät nuoret yrittäjät tule mukaan toimintaan, ellei ole mitään oikeaa tarjottavaa. Se aika, jolloin yritykset olivat suljetuissa karsinoissa ja ostivat toisiltaan, on ohi. Nyt kaikki tarjonta pitää kääntää ulospäin. Netin kautta sen voi kääntää samalla vaikka Papua Uuteen-Guineaan.

(Nuoretkin) Yrittäjät haluavat kuitenkin ennen kaikkea turvaa ja jatkuvuutta. Mitä sen eteen olisi konkreettista tehtävää korulauseiden sijaan? Omat tavoitteet ovat mm.:

1. Yrittäjien työttömyysturva samalle tasolle kuin muilla työntekijöillä, puhumattakaan siitä ”spitaalista”, että yrittäjän puolisonkin turva kärsii jos on ”yrittäjän pari”.
2. Erilaiset maksut (TyEL, verotus, Sotut, jne.) porrastetuiksi tai selvää helpotusta pienyrittäjille. On aivan järjetöntä, että pienyrittäjät (joita on jotain yli 70% kaikista yrittäjistä) maksavat samantasoisia maksuja kuin suuryritykset.

Ja on aivan sama kuka nuo parantaa: Suomen-, Varsinais-Suomen- tai Turun Yrittäjät. Jokaista  tarvitaan, sillä pelin viimeisessä kentässä on vastassa Kataisenkova Valtio, joka Verokarhu oikeana pakkinaan teilaa yrittäjien joukkueen alle nanosekunnin, ellei joukkuepeli ole kunnossa.

Jari, VIIDAKKORUMPU

2 kommenttia:

  1. Asiaa puhut velisein! Uskoisin, että aika moni yritys palkkaisi uutta työvoimaa jo aikaisemmassa vaiheessa, jos seurannaiskustannukset eivät olisi niin järjettömän kovia. Ja ei kannata edes puhuta yrittäjän turvaverkoista... :D

    VastaaPoista
  2. Thanks! Olen aivan ihmeissäni, ettei 140000+ yrittäjää pysty/viitasi/jaksa korjata asioita, jotka ovat vieläkin ihan perseellään. Pakko koittaa, ennen en luovuta ;)

    VastaaPoista