6. helmikuuta 2010

The Toyota way


Autojätti Toyotan katastrofi, miljoonia autoja kutsutaan takaisin kaasu- ja jarrupolkimien vikojen vuoksi, on ensimmäinen selkeä, suuri indikaatio siitä ahneudesta, kiireestä ja välinpitämättömyydestä, mitä tapahtuu ihan joka tasolla (globaalissa) yhteiskunnassamme. Monella alalla on aivan liian kiire aikamme vitsauksen, tulosvastuun, takia. Ja mitä se ahneus Toyotalle maksaa? Alustavasti kymmeniä miljardeja euroja. Kyllä kannatti säästää laaduntarkkailussa.

Lääkärit saisivat hoitaa yhtä potilasta maksimissaan 15 minuuttia, ja sen kyllä huomaa. Hieman pidempää diagnoosia selittäessäni, lääkäri keskeyttää turinani pikapikaa, sillä kello käy ja potilas pitää ulostaa nopeasti. Toinen on jo ovella kiroamassa lääkärin ainaista myöhästymistä (!).

Omalla alallamme (digitaalinen markkinointi) ei ole enää aikoihin ollut aikaa testaukseen, saatika koko konseptin muuttamiseen, jos huomataankin, että se on ihan älytön. Onneksi siitä ei suurta katastrofia seuraa jos verkkosovellus ei toimikaan. Mutta tosiasiassa verkkosovelluksista yli puolet pitäisi, autoalaa seuraten, kutsua takaisin korjaamolle.

Tulosvastuun vitsauksesta pääsee helpoiten karkuun yksilötasolla. Jos sinulla on mahdollisuus ja halu, kannattaa tutkia omaa yrittäjyyttä, tai yrittäjyyttä kavereiden kesken. Se nostaa elämänlaatua - kun se onnistuu. Sitä ennen se on stressiä, stressiä ja pelkoa epäonnistumisesta. Miksi sen pitäisikään olla helppoa, jos elämä vaikeuksien jälkeen on mahtavaa?

Olen jo ajat sitten tehnyt itselleni lupauksen, etten mene yhteenkään superkasvua ja vain materialistisia tavoitteita hamuavaan yritykseen töihin. En luultavasti enää mukavan yrittäjyyden jälkeen pystyisikään. Emme Viidakkorummussa ole, eikä meistä tule varakkaita, mutta onnellisempia meistä kaikista on tullut.

Toyota voi, ja ottaakin näin suuresta asiasta opikseen, kunnes suuromistajat taas kaivavat ne japanilaisen, kirsikkapuun taimia syövän vitivalkoisen villihevosen turpajouhista tehdyt ruoskat kaapeistaan, ja antavat paukkua. Hyvä ja paha jatkavat ikuista taisteluaan. Lähde pois, tojotien tekijä, lähde pois.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti