23. helmikuuta 2010

Internetistä mobiililaitteisiin

Nyt kun yritykset alkavat nähdä sosiaalisen median mahdollisuuksia internetissä, etujoukko eli tekijät siirtyvät jo vauhdilla mobiilipuolen sovellusten pariin.

Viidakkorummun toimintakin tulee siirtymään kohti Applen ja Googlen mobiilisovelluksia. Niiden tekemistä kysytään meiltä jo nyt. Tuleva oma palvelumme, Osula, tulee kuitenkin ensin. Sen jälkeen aikaa saavat muut.


Applen Appstore on jo satojen tuhansien sovellusten temmellyskenttä, ja iPhone on osoittanut olevansa juuri nyt puhelimien selvä ykkönen. Applekaupan miinuksia ovat se, miten sadoista tuhansista sovelluksista löytää ne itselleen tärkeät. Toinen suuri miinus menee Applen politiikalle. Kaksi päivää sitten Storesta poistettiin 5000 sovellusta - tuosta vain. Tekijät ja mahdolliset sovellusten rahoittajat saavat vain tiedon poistosta. Apple ei neuvottele.

Googlen Android Market ja Android-puhelimet tulevat nyt vauhdilla. Ainakin näin aluksi ko. taho väittää "sallivansa kaiken", avoimuuden oppikirjamalliin. Tosin Googlenkin ongelma on se, että vaikka se on joka paikassa, sen kanssa ei pysty puhumaan. Firma häivyttää itsensä palveluissaan aina näkymättömäksi taustalle. Avoimen sovellusten käyttäjät saavat myös pähkätä vikojensa kanssa avoimesti keskenään.

Nokia on juuri nyt ns. kujalla. Ovistore on lähellä vitsiä, ja Symbian hautaa odottava ohjelmointikieli/-alusta. Symbianin ydinkehittäjät ovat jo siirtymässä muiden leiriin sekä erilaisten pelien kehittäjiksi. Nokialta ja Inteliltä tuleva Meego saa olla kyllä ihme. Toista ihmettä sopii odottaa laitepuolelle.

Ja mitä tekee Windows? Windows Phone 7 taitaa jäädä jalkoihin.

Jari, VIIDAKKORUMPU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti