31. maaliskuuta 2010

Nettivideo ei ole yhtään halvempi kuin TV-mainos

 

(tämäkin on nettiin tehty video)


Viitamäen Sami kirjoitti hyvän kysymyksen blogissaan. Kysymys oli, miksi asiakkaat luulevat, että nettiin tehty video olisi yhtään sen halvempi kuin TV-mainos?

Verkkoon tehty video vaatii jopa suuremman työn, koska siihen yleensä liitetään interaktiivisuuden mahdollistavia elementtejä. Netti on vain eri media kuin TV. Televisio näkyy vanhemmille ja harvemmille, siinä ero.

Tietysti molempiin saa tehtyä "ihan itse" huonoa paskaa, kuten mihin tahansa muuhunkin mediaan.

Netti on edelleen tiettyjen asiakkaiden ja alan ammattilaisten silmissä roskamedian maineessa. Yksi syistä lienee se, että internetin näkyvintä käyttöä ovat erilaiset keskustelufoorumit, nuo WC-kirjoitusten virtuaalivastineet. Osa blogeistakin valitettavasti sortuu samaan huuteluun. Verkosta on sitten helppo esim. lehtimedian nostaa "päivän kohuja" esille, jotta saa sen tyhjänpäiväisen päivälehtensä myytyä.

Viidakkorummun kanssa samoissa tiloissa istuu Twisted Filmsin vallaton joukko, jonka leipätyötä ovat videot ja animaatiot. Kysykääpäs heiltä, miksi investoida kymmensien tuhansien eurojen huippukameraan, RED:iin, jotta saa tehdä tonnilla nettivideoita suuryrityksille?

Jari, VIIDAKKORUMPU

4 kommenttia:

  1. Nettivideo käsitteenä tarkoittaa samaa kuin vähemmän huolellisesti valmisteltu ja pienemmällä budjetilla kuvattu video.

    Televisiovideo-käsitettä ei olekaan, on vain televisiomainos, johon käsitteenä liittyy odotusarvo: mainonnan tulee vaikuttaa myyntiä lisäävästi.

    Jos eivät nettivideotuotantoja tarjoavat firmat pysty muuttamaan käsitteitä niin pystyvätkö mainontaa tarjoavat mainostoimistot?

    Jos joku Twisted Filmsin vallattomasta joukosta lukee tätä blogia niin miksi te investoitte kymmenien tuhansien eurojen huippukameraan RED:iin, jos ette saa myytyä kuin tonnin nettivideoita suuryrityksille?

    VastaaPoista
  2. Hyviä pointteja Janne. Olen itsekin tehnyt noin satakunta videota, nettiin ja telkkuun. Käsitteethän tässä menevätkin asiakkailta usein sekaisin juuri siksi kun tekijätehotkin käyttävät niitä väärin.

    Jossakin vaiheessa on kuitenkin monelle asiasta tietämättömälle tullut sellainen käsitys, jossa pyydetään tosiaan tekemään videota nettiin, ja se ei saa maksaa enempää kuin satasia, "kun se menee vain nettiin".

    Sekin on vain yksi vielä jäljellä oleva kuilu ns. vanhan median (tv, radio, lehdet) ja uudemman (netti, mobiili, jne.) ymmärryksessä, mikä onneksi aikaa myöten hälvenee.

    Ja vastaan Twistedin puolesta, että he tekevät ja myyvät hyvälaatuisia videoita, joita käytetään tv:ssa ja netissä. Pointti oli se, että satasten nettivideoita kysytään heiltä koko ajan.

    VastaaPoista
  3. Käyttäjille nettiä on toitotettu ilmaisena kaikille avoimena sosiaalisena mediana. Ovatko myös mainostajat kuulleet vyörytyksen - sosiaalinen media, ilmainen kaikille!

    Nettivideon hyödyt ei ole lopputuotteessa, videossa, vaan jakeluteissä. Nettivideotuotannon jamppojen pitäisi osata ohjata keskustelu miksi nettivideo halutaan tehdä. Alustana pelkka netti ei ole yhtä seksikäs kuin TV.

    Ehkä asiakas, joka pyytää nettivideotuotantofirmalta parin sadan euron nettivideota, pitäisi ohjata markkinoinnin suunnittelijoiden puheille, jotta olisi selvää miten nettivideota pitää käyttää.

    VastaaPoista
  4. Olet sinä Janne sitkeä kiiski. Ehkä noin, ehkä ei ;)

    VastaaPoista